Zaujímavosti

Hromadný neobvyklý výskyt rakoviny v mestečku Fallon 1. časť

výskyt rakoviny

videní: 1.5K

Fallon je malé mestečko v Nevade v USA, ktoré sa podobá na stovky ďalších. Na prvý pohľad nie je ničím výnimočné. V jednom ohľade sa však vymyká – a to podstatne – od iných. Žije tu zhruba 7 500 obyvateľov. Toto mestečko má v rámci USA jeden z najväčších pomerných podielov ľudí postihnutých rakovinou. Pozrime sa na výskyt rakoviny v tomto mestečku bližšie.

Trvalo nejaký čas, kým si lekári uvedomili, aká situácia sa v meste vyvinula, a ostali udivení, ako k tomu vlastne mohlo dôjsť, keďže leukémia nie je nákazlivá. Začali zúfalo pátrať po spoločnom menovateľovi prípadu. Ak by sa im podarilo nájsť taký faktor, mohli by s výskumom pokračovať do hĺbky. Lekári začali podrobne rozprávať a skúmať postihnutých touto chorobou. Hľadali niečo, čo by ochorenie mohlo spôsobiť. Rozprávali sa aj s ich rodinami. Preskúmavali dokonca aj všetky čistiace prostriedky a chemikálie všeobecne, ktoré sa v domácnostiach používali. Prieskum ale neviedol k žiadnym závažným poznatkom. Zdalo sa, že jediným spojovacím článkom medzi prípadmi rakoviny je pobyt obyvateľov – hoci len prechodný – v meste Fallon. To lekárov viedlo k okamžitému záveru, že vysoký podiel rakoviny medzi obyvateľmi má niečo spoločné priamo s mestečkom. Keď sa pustili do prieskumu oblasti, objavili viacero možných príčin ochorení, ale žiadna sa neprejavila ako rozhodujúca. Ostávala ešte možnosť ich viacerých kombinácií.

Jedna z teórií pričítala príčinu hromadného výskytu rakoviny v meste akémusi druhu kontaminácie pochádzajúcej z neďalekej leteckej základné námorného letectva. Leží vo vzdialenosti len 16 kilometrov od Fallonu. Základňa bola cvičiskom pre veľký počet pilotov tryskových stíhačiek lietajúcich nad nevadskou púšťou. Ku kontaminácii mohlo dôjsť dvomi spôsobmi: ako prvý mohol byť veľký príliv leteckého personálu z celej krajiny do v podstate malej komunity a s ním spojené choroby a vírusy, za druhé mohlo veľké množstvo leteckého paliva znečistiť životné prostredie a prispieť k vzniku vážnych chorôb.

Čo bolo príčinou veľkého výskytu rakoviny v mestečku Fallon? Ďalšie informácie sa dočítate v druhej časti článku Hromadný neobvyklý výskyt rakoviny v mestečku Fallon.

Zdroj: netdna-ssl | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov