Zaujímavosti

Aké je spojenie medzi hudbou a emóciami? Čo v nás melódia vyvoláva?


videní: 2.2K

Aj ten najhorší deň ti niekedy môže zlepšiť celkom banálna vec – obľúbená skladba. Aké je ale spojenie medzi hudbou a našimi emóciami? Prečo má na nás taký vplyv?

Už vieme, že hudba má pre celé ľudstvo zvláštny význam, pretože sa objavuje prakticky v každej spoločnosti pozdĺž celej histórie. Tento osobitný význam jej prikladáme každý deň, keď si nasadíme slúchadlá alebo relaxujeme po práci s peknou hudbou v úzadí.

spojenie medzi hudbou a emociami

Už v roku 2001 vedci pomocou magnetickej rezonancie v našom mozgu prišli na to, že hudbou sa z nášho tela vylučuje dopamín, vďaka ktorému sa cítime šťastní. Dalo by sa to porovnať s tými najlepšími pocitmi na svete – dobrým jedlom, sexom alebo skvelým pocitom v sprche.

Ale, ako všetci vieme, s rôznou melódiou a hudbou prichádzajú aj horšie nálady. Niekedy, keď máme pocit, že sa náš život ocitol na samom dne, pri smutnom filme alebo keď sme naozaj senzitívni, môže v nás pieseň vyvolať pocity smútku a beznádeje.

Všetci máme vlastné povedomie o tom, akú hudbu chceme počúvať a vo veľkej miere je to riadené našou kultúrou, aj keď sa to možno nezdá. Hudba má okrem psychického aj fyziologický vplyv na ľudí. Starší výskum ukázal, že naše srdcové rytmy a dychové vzorce sa budú zrýchľovať tak, aby odpovedali rytmu rýchlo sa meniacej skladby nezávisle od našich preferencií. Takže je jedno, či sa nám páči.

spojenie medzi hudbou a emociami

Keďže ako živočíšny druh sme veľmi hluční a spoločenskí, sme zvyknutí prenášať emócie prostredníctvom reči. Z tohto pohľadu hudba pôsobí ako špecifický druh reči a ako taký môže byť aj prostriedkom prenosu emócií. Pretože máme tendenciu “odrážať emócie druhých”, takáto reč nás prinúti niečo cítiť.

Hudba je veľmi veľká hracia plocha, ktorá má nekonečný počet hráčov. Naše potešenie závisí od veľkého počtu subjektívnych faktorov, čo niekedy komplikuje celý zážitok. Z vedeckého hľadiska je ale spojenie medzi hudbou a našou mysľou zatiaľ nevysvetlené. Ale uznaj, že tie najlepšie veci na svete sa jednoducho vysvetliť nedajú.

 

Zdroj: zmescience topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov