TOP 10

Najkrajšie jaskyne na svete: Týchto 10 jaskýň ti vyrazí dych

najkrajšie jaskyne

videní: 4.0K

Jaskyne sú mnohokrát ťažko dostupnými miestami, na ktorých existuje úplne odlišný život. Tie najkrajšie jaskyne na svete sú však naozaj veľkolepé. Dnes ti ukážeme 10 naj z nich.

Tieto štrbiny a dutiny, ktoré sa vytvorili pod zemou, majú svoju veľkoleposť. Bádatelia ich preskúmavali už od nepamäti. Dobrodruhovia a prieskumníci tak objavili nové miesta, ktoré sa ukrývajú niekoľko metrov pod povrchom. Svet na týchto miestach však vyzerá úplne inak. Akoby sme ani neboli na našej planéte. Je to naozaj nádhera! Nech sa páči, toto sú tie najkrajšie jaskyne na svete.

Fantastic Cave Pit – Georgia, USA

ellison cave fantastic pit

Nachádza sa v Ellison Caves, východne od Lafayette v štáte Georgia. “Fantastická jaskyňa” je hlboká 179 metrov. Táto jaskyňa je známa ako najhlbšia jaskyňa v Spojených štátoch. So svojou hĺbkou by dokázala ukryť aj Washignton Monument.

The Reed Flute Cave – Guangxi, Čína

The Reed Flute Cave – Guangxi, China

Táto jaskyňa ponúka nádherné skalné a minerálne útvary, kamenné stĺpy a ložiská uhlíka. Rôznorodé farebné osvetlenie robí z tejto jaskyne najzaujímavejšiu turistickú atrakciu v meste Gulin. Znovuobjavená bola v roku 1940 skupinou utečencov. Jaskyňa obsahuje viac ako 70 nápisov, ktoré sú napísané atramentom. Ich vek sa datuje až do roku 792.

Blue Grotto – Capri, Taliansko

the blue grotto

Slávna morská jaskyňa na pobreží ostrova Capri v Taliansku. Nádhernú atmosféru v tejto jaskyni dotvárajú slnečné lúče, ktoré vytvárajú na stenách jaskyne nádherné modré odrazy.

Ice Cavern – Skattafel, Island

Ice Cavern – Skattafel, Iceland

Táto jaskyňa je považovaná za jednu z najznámejších ľadovcových jaskýň na svete. Vytvorila ju horúca voda zo sopečného prameňa pod ľadovcom Vatnajökull. Objavená bola počas expedície v 80. rokoch minulého storočia.

Lascaux Caves – Motignac, Francúzsko

Lascaux Cave

Jaskyňa je známa svojimi jaskynnými maľbami, ktoré objavil istý teenager v 40. rokoch 20. storočia. Paleolitické umenie je staré viac ako 17 300 rokov. Maľby pozostávajú z obrázkov veľkých zvierat, o ktorých je známe, že sa v tejto oblasti vyskytovali (boli nájdené fosílne dôkazy). Táto oblasť bola v roku 1979 zapísaná do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Pre verejnosť bola však až do roku 1963 uzavretá.

Cave of Crystals – Chihuahua, Mexiko

Crystal Cave

Táto jaskyňa bola objavená nedávno – v roku 2000. Objavili ju náhodne, pri vykonávaní vrtu. Po odčerpaní niekoľko tisíc litrov vody mohlo začať preskúmavanie týchto miest. Jaskyňa je spojená s baňou Naica. Kryštály, ktoré sa tu nachádzajú, dosahujú dĺžku až 11 metrov. Boli vytvorené vodou obohatenou o síran vápenatý pred niekoľkými miliónmi rokov. V skutočnosti je tu však veľmi teplo a ľudia tu vydržia s primeranou ochranou maximálne 10 minút. Aj z tohto dôvodu je väčšina jaskyne nepreskúmaná…

Glowworm Cave – Waitomo, Nový Zéland

Glowworm Cave – Waitomo, New Zealand

Jaskyňa sa nachádza na severnom ostrove Nového Zélandu a je známa ohromnou populáciou svetlušiek. Takýto unikát nájdeš iba na Novom Zélande. Môžeš vychutnať plavbu medzi tisíckami svätojánskych mušiek, ktoré osvetľujú túto nádhernú jaskyňu.

Fingal Cave – Staffa, Škótsko

Scotland-Staffa-Fingals-Cave-1900.jpg

Zdroj: www.wikipedia.org

Príbojová jaskyňa na neobývanom ostrove Staffa v Škótsku. Je charakteristická svojimi šesťhrannými stĺpmi a prirodzene klenutým stropom, ktorý vytvára úžasné zvuky vĺn, ktoré tomuto miesto dodávajú atmosféru prírodnej katedrály.

Cave of the Swallows – Aquismon, Mexiko

cave of swallows

Otvorená jaskyňa sa nachádza v mestskej časti Aquismon v Mexiku. Hlboká je 333 metrov od nižšej strany otvoru a 370 metrov od vyššej strany otvoru. Je to druhá najväčšia “jama” v Mexiku a zároveň aj jedenásta na svete. Jaskyňa je charakteristický nízkou teplotou a hustou vegetáciou. Silný dážď spôsobuje, že sa na jej okrajoch vytvárajú nádherné vodopády.

Cave of the Ghost – Canaima National Park, Venezuela

Cave of the Ghost

Tiež známa ako “La Cueva del Fantasma”. Nachádza sa v južnej Venezuele. V jednej z biologicky bohatých a geologicky starodávnych častí sveta, pozdĺž svahov Aprada-tepui. Je dostatočne veľká na to, aby v nej dokázali pristáť dve helikoptéry. Odborníci tvrdia, že to v skutočnosti nie je jaskyňa, ale zrúcanina strmých roklín.

BONUS: Demänovská jaskyňa slobody, Demänovská dolina, Slovensko

Demenovska jaskyna slobody-smaragdove jazierko.jpg

Zrejme ti ju veľmi nemusíme predstavovať, keďže už z názvu je jasné, že táto krasová jaskyňa sa nachádza u nás na Slovensku. Je súčasťou obrovského krasového systému Demänovských jaskýň. Objavená bola v roku 1921 a sprístupnená v roku 1924. Jaskyňa má bohatú kvapľovú výzdobu, ktorá ju radí medzi najkrajšie jaskyne v Európe. Jaskyňu tvorí kopec siení a dómov s prekrásnou sintrovou výzdobou. Taktiež sa v jaskyni nachádza množstvo jazierok. Veľké jazero je naozaj veľké – meria 52 metrov a je hlboké približne 7 metrov. Teplota v jaskyni sa pohybuje počas celého roka na úrovni 6,1 až 7,0 °C. Keďže je v jaskyni 94% až 99% vlhkosť, úspešne sa tu liečia mnohé alergie a choroby dýchacích ciest.

Zdroj: list25 | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov