Zaujímavosti

Sny: Zaujímavé fakty, ktoré si o nich nevedel

sny

videní: 2.6K

Sny sú zážitky obrazových, zvukových a iných zmyslových vnemov vytváraných počas nášho spánku mozgom. Udalosti, ktoré sa objavia v snoch bývajú často neuskutočniteľné alebo málo pravdepodobné a snívajúci nad nimi obvykle nemá žiadnu kontrolu. Výnimkou je len bdelé snívanie, v ktorom si snívajúci uvedomuje, že sníva a niekedy je schopný ovplyvňovať snovú realitu, v ktorej sa aktuálne nachádza. Snívajúci môže dosiahnuť zážitok silných emócií. Desivé alebo znepokojujúce sny sa nazývajú nočné mory. Vedecká disciplína, ktorá skúma sny a snívanie sa nazýva oneirológia.

Tu je niekoľko zaujímavejších faktov, ktorými sa vyznačujú sny a ty si o nich pravdepodobne nevedel

Prečo máme nočné mory a iné rušivé sny

  • Nové zručnosti a vedomosti, ako je napríklad naučenie sa hrať na klavíri, sa počas spánku kladú na potrebné “police” v mozgu. To umožňuje ich ľahšie zapamätanie. Bez ohľadu na to, či sa pripravuješ na skúšku alebo si len chceš zapamätať zoznam úloh na ďalší deň, pomôže ti v tom dobrý spánok.

 

  • Človek nemôže žiť bez spánku ešte viac ako bez jedla. Rekordný počet dní, počas ktorých človek nespal je 11. Neodporúčame opakovať tohto experiment, pretože okrem vážnych problémov so psychikou to môže tiež viesť k smrtiacemu výsledku.

 

  • Až  15% ľudí na planéte sú snoví chodci. Nielenže môžu sedieť na posteli alebo sa túlať po izbách, ale môžu tiež opustiť dom a odísť na veľké vzdialenosti. Povera, že by sa nemali v tomto stave prebúdzať zo spánku, je mýtus. V mnohých prípadoch je to skutočne nevyhnutné.

sny

  • Ľudia, ktorí nespia dostatočne, majú  zvýšenú chuť do jedla, pretože hladina leptínu (hormón regulujúci chuť do jedla) v ich tele klesá.

 

  • Do prvých 5 minút po prebudení  zabudneme  50% našich snov. Po 5 minútach zabudneme takmer všetko, čo sme videli v našich snoch. Sigmund Freud veril, že náš mozog sa snaží odstrániť všetko z našej pamäte, pretože naše sny boli našimi skrytými myšlienkami. Dnes však existuje iná teória, ktorá hovorí, že po prebudení zapneme mozog na maximum a zabudneme na svoje sny v dôsledku jeho aktívnej práce.

Zdroj: Brightside topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov