Zaujímavosti

Nórsko recykluje 97 % plastových fliaš, čo robí zvyšok sveta?


videní: 1.8K

Svet čelí problémom pri správnom zaobchádzaní s vyradeným plastom z dôvodu jeho rýchlo rastúcej výroby. Nórsko sa ale dokáže zbaviť plastových fliaš vynikajúcim spôsobom s 97 % úspešnosťou. Recykluješ aj ty?

Hlavným problémom je to, že plasty na jedno použitie v súčasnosti predstavujú 40 percent plastu vyrábaného ročne. Mnoho z týchto výrobkov “odhodených do prírody” tam pretrvá ešte stáročia bez známky rozkladu. Netýka sa to iba plastových fliaš.

Nórsko recykluje 97% plastových fliaš

Napríklad, odpad z plastu zabije ročne viac ako 100 000 morských cicavcov a milión vtákov, pričom sa podľa programu OSN vyprodukuje 480 miliárd nových plastových fliaš. A každú minútu končí v mori také množstvo odpadu, ako keby si ho vysypal z nákladiaku.

Nórsko má jeden z najúčinnejších spôsobov recyklácie plastových fliaš na svete. Je to vďaka programu Infinitum. Umožnil krajine recyklovať dokonca 97 percent všetkých plastových fliaš na pitie a 92 percent z nich sa opätovne používa na výrobu ďalších fliaš. Niektoré fľaše už boli recyklované viac ako 50-krát.

Ich systém je prísne kontrolovaný – od viečok, lepidiel či štítkov na obale. Riaditeľ logistiky a prevádzky tvrdí, že plast je jedným z najlepších produktov na použitie, pretože je ľahký, poddajný a lacný. Aj keď sa zdá, že by sme sa mu mali vyhnúť, stačí ho efektívne ošetriť a recyklovať. Hlavný sklad v blízkosti mesta Oslo spracúva denne 1500 kontajnerov.

Nórsko recykluje 97% plastových fliaš

Ako to celé funguje?

Čím viac spoločností recykluje, tým nižšie dane musia platiť. Ak dosiahnu spoločný celoštátny cieľ vyšší ako 95 percent, čo sa deje od roku 2011, nemusia platiť nič. Výborne vymyslené, však?

Navyše, v Nórsku si za kúpu balenej vody alebo minerálky, pripláca každý jeden človek navyše. V cene je totižto započítaná záloha za vrátenie, takže zákazníci vidia, že keď fľašu vrátia, dostanú peniaze späť.

Nórsko recykluje 97% plastových fliaš

K tomuto efektívnemu systému dopomáhajú stovky tisíc automatov na vrátenie fliaš. Po nasnímaní čiarového kódu na fľaši im vydá peniaze späť. Tiež je tu možnosť vrátiť nechcený produkt do malých obchodov alebo na čerpacie stanice.

Nórsko recykluje 97% plastových fliaš

Mimoriadne vysoká miera recyklácie v Nórsku inšpirovala ľudí z mnohých krajín. Existuje však ešte jedna vec, ktorá pomáha pri optimalizácii procesu: podľa nórskych predpisov sú výrobcovia povinní používať iba schválené etikety, vrchnáky fliaš a dokonca aj lepidlá.

 

Zdroj: sciencealerttopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov