Zaujímavosti

Apokalypsa v Austrálii zabila už pol miliardy zvierat, oheň sa šíri ďalej


videní: 2.6K

Dažďové pralesy sú v plameňoch, 500 miliónov zvierat zomrelo a mnohým mestám došla voda. Obrovský austrálsky kontinent postihol taký oheň, ktorý vytvára kúdoly dymu väčšie ako Európa.

A tento oheň je vidno až z vesmíru. Sadze zafarbili ľadovce v susednom Novom Zélande na čierno. Podľa odborníkov sa cez Tichý oceán smerom na Nový Zéland začal valiť obrovský oblak dymu s rozlohou asi 5,5 milióna štvorcových kilometrov. Ako táto apokalypsa začala?

oheň austrália požiare

Austrália je vo všeobecnosti veľmi teplý kontinent, ktorý ročne trpí veľkým nedostatkom dažďov. Trojročné sucho spôsobilo, že veľké územie lesných porastov bolo náchylnejšie na požiare. Kombinácia ďalších faktorov, ako sú extrémne vysoké teploty s vetrom, už k tejto katastrofe iba “dopomohli”.

Predpoveď počasia však v dohľadnej dobe nesľubuje lepšie podmienky. Ekológovia tvrdia, že katastrofálne účinky požiarov na voľne žijúce zvieratá môžu ohroziť rovnováhu celosvetovej fauny a flóry. Plamene už zabili 500 000 zvierat, počet ľudských obetí sa vyšplhal na číslo 26.

oheň austrália požiare

Austrálska vláda sa stala terčom tvrdej kritiky a je obviňovaná z toho, že popiera krutú realitu. Zmena podnebia a bránenie globálnym samitom nie je dobrý recept na záchranu svojej milovanej zeme. Dokedy sa bude oheň šíriť?

oheň austrália požiare

Austrálski predstavitelia uviedli, že požiare budú pokračovať až dovtedy, kým neprídu výrazné dažde. Meteorologický úrad (BOM) vo svojej výročnej správe potvrdil obavy, že v najbližších mesiacoch sa výrazný úhrn zrážok neočakáva. Rok 2019 bol podľa údajov BOM v Austrálii v histórii meraní doposiaľ najteplejším a najsuchším rokom.

oheň austrália požiare

Premiér štátu Daniel Andrews vo štvrtok informoval, že nebezpečenstvo je pri takomto rozsahu požiarov ťažké predpovedať, a už platný sedemdňový stav núdze predĺžil o ďalších 48 hodín. Toto nariadenie dáva pohotovostným orgánom väčšie právomoci, píše spravodajský portál BBC.

S lesnými požiarmi sa Austrália potýka už od septembra, no pre Viktóriu bude v súvislosti s ohňom najhorší zrejme tento mesiac. Varovania pred zhoršujúcimi sa podmienkami a výzvy na evakuáciu pred požiarmi platia aj v štátoch Južná Austrália a Nový Južný Wales, kde oheň naďalej ohrozuje životy ľudí a ich domovy.

 

Zdroj: bbc.com | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov