Foto

V Škótsku sa vyskytla vzácna biela dúha, dá sa vidieť u nás?


videní: 2.8K

Melvin Nicholson je britský fotograf, ktorému sa podarilo zachytiť úchvatný prírodný jav. Biela dúha nie je predsa vec, ktorú môže človek pozorovať každý deň. Spôsobila zima takýto výnimočný úkaz?

Melvin je 44-ročný fotograf, ktorý urobil niektoré z najlepších fotografií krajiny vôbec. Preskúmal škótske hory a biela dúha je pravdepodobne to najlepšie, čo kedy v živote videl. “Ráno som bol s priateľom, ktorý ma zaviedol k tomuto krásnemu stromu. Potom sa za nami začalo slnko vynárať z hmly a v tom okamihu sa objavila biela dúha. Počas celého svojho života som nevidel nič podobné.”

Biela dúha

Biela dúha následne po piatich minútach zmizla. Tento jav sa vyskytuje vtedy, keď malé kvapky vody odrážajú slnečné svetlo a vytvárajú oblúk podobný dúhe. Odborníci z NASA vysvetľujú, že hmla je síce priehľadná, ale kvapky vody stihnú vytvoriť na pár minút takýto krásny oblúk. Hmla nemá žiadnu farbu, pretože kvapôčky sú príliš malé na to, aby vytvorili farebnú dúhu. Ak sa pozrieš bližšie na fotografiu, všimneš si, že dúha je na vonkajšej strane červenkastá a na vnútornej strane modrá.

Príroda je umelec s obrovským talentom

Matka príroda vie veci zariadiť tak, aby sme ich videli iba raz za život. Nicholson zachytil iba jeden zlomok majstrovského diela. Ak chceš aj ty spozorovať takýto jav, vyber si hmlisté ráno a a vychádzajúce slnko. Polia, horské doliny, pobrežia a jazerá – to všetko sú ideálne miesta, kde sa zhromažďuje vlhkosť. Dúha je optický úkaz vznikajúci v atmosfére Zeme. Vznik dúhy je spôsobený disperziou slnečného svetla prechádzajúceho kvapkou.

Biela dúha

Predpokladom pre vznik dúhy je prítomnosť vodných kvapiek v atmosfére a Slnka, ktorého svetlo cez kvapky môže prechádzať. Pretože voda má väčší index lomu ako vzduch, svetlo sa na ich rozhraní láme. Uhol lomu je rôzny pre rôzne vlnové dĺžky svetla, a teda svetlo sa rozkladá na jednotlivé farebné zložky, ktoré sa odrážajú na vnútornej stene a kvapku opúšťajú pod rôznymi uhlami s najväčšou intenzitou svetla pri uhloch okolo 40° – 42°.

 

Zdroj: healthyfoodhouse topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov