Zaujímavosti

Nórsko: Čo si o tejto krajine a jej obyvateľoch nevedel?

nórsko

videní: 2.0K

Nórsko je považované za bohatú a krásnu, ale drahú krajinu. To je pravda: tovar je o 55% drahší ako v iných európskych krajinách, platy ľudí sú viac ako dostatočné na to, aby mali dobrú kvalitu života a produktivita je  vysoká, aj keď majú krátky pracovný týždeň. Ľudia v Nórsku vedia, ako pracovať, odpočívať a užívať si život.

 

  • Spoločnosť je postavená na úplnej dôvere. Môžeš si „prenajať“ dom na víkend zadarmo a očakáva sa, že kľúče majiteľovi po použití domu len vrátiš.
  • Spoločný nákup nábytku je dôležitým krokom vo vzťahu. Myšlienka intimity u Nórov sa líši od zvyšku sveta. Tu je veľkým krokom k zblíženiu aj výlet do IKEA na nákup nábytku.
  • Je urážajúce, ak za teba niekto zaplatí. Funguje to pre mužov aj pre ženy: každý uprednostňuje nezávislosť a podobné gesto môže byť nepochopené.
  • Nóri skutočne oceňujú svoj súkromný priestor. Sú plachí a nemajú radi intímne rozhovory. Pre nich je úplne bežné sedieť v autobuse sám, otočiť sa k oknu a počúvať hudbu. Nikdy si nesadaj vedľa niekoho v nórskom autobuse, pretože si budú myslieť, že s tebou niečo nie je v poriadku. Jedinou výnimkou je, ak sú všetky ostatné miesta obsadené a nemáš inú možnosť, ako si sadnúť vedľa niekoho.
  • Miestni ľudia sú veľmi rezervovaní v tom, ako vyjadrujú svoje emócie . Ľudia tu oceňujú súkromný priestor, takže sa môže zdať, že sú chladní. Napríklad súcit vyjadrujú poklepaním po ramene, pre nich je toto gesto viac než dosť.

20+ faktov o živote v Nórsku, ktoré nás nútilo zamrznúť v našich stopách

Typická situácia vo verejnej doprave: ľudia budú stáť radšej v uličke, ako by si sadli vedľa niekoho iného.

  • Lekárska pomoc stojí veľa . Predtým, ako navštíviš Nórsko , nezáleží na tom, prečo – ako turista alebo sa tam presťahuješ, choď navštíviť zubára tam, kde žiješ a uisti sa, že sú tvoje zuby v poriadku. Ošetrovanie zubov je v Nórsku skutočne drahé.
  • Nemôžeš len tak ísť do lekárne a kúpiť si lieky, ktoré potrebujete. Jediná vec, ktorú si môžeš kúpiť v lekárni bez lekárskeho predpisu, sú lieky proti bolesti a nič iné. Väčšina Škandinávcov vrátane lekárov je presvedčená, že 90% všetkých zdravotných problémov možno vyriešiť tromi vecami : fyzickým cvičením, rybím olejom a ibuprofenom.
  • V meste sú spoplatnené cesty . Napríklad, ak potrebuješ ísť do iného okresu do práce alebo na nákup, budeš musieť  zaplatiť za používanie cesty. Nestojí to veľa, ale tí, ktorí takto jazdia často, postupne minú značné množstvo peňazí.
  • Nóri sú veľmi ekologickí . V Osle je veľa elektrických automobilov a miestna populácia ich aktívne kupuje. Tiež preto, že používajú vodné elektrárne ako zdroj elektriny, sú tieto autá čo najekologickejšie.

20+ faktov o živote v Nórsku, ktoré nás nútilo zamrznúť v našich stopách

  • Nórsko je skvelá krajina – ich pracovný deň je naozaj krátky. Zvyčajne trvá od 8 do 15 alebo od 9 do 16:30 to nie je viac ako 7,5 hodiny denne a 37,5 hodiny týždenne. A naviac majú 5 týždňov dovolenky ročne.
  • Fotografia na životopise musí byť usmiata. Je lepšie, keď sa na fotke, ktorú plánuješ dať do životopisu, usmeješ. Môže to prispieť k tomu, že tvoj budúci zamestnávateľ ťa bude chcieť prijať.
  • Manuálna práca je vysoko cenená . Čokoľvek sa robí ručne, je skutočne dobre platené . Platí to pre všetky veci, ktoré sa vyrábajú ručne a pre priemysel služieb: opravy, údržbu automobilov atď.
  • Nóri milujú pohodu . Nikdy im neunikne možnosť zlepšiť svoje prostredie. To platí tak pre ich domovy, ako aj pre verejné miesta. Cez víkendy radi chodia do hôr a bývajú v domoch bez vody alebo elektriny. Dokonca zdobia zastávky verejnej dopravy, aby ich skrášlili.

    nórsko

    Zdroj: Brightside topdesat

     

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov