Foto

Zamrznuté jazero Michigan vyzerá, že sa rozbilo na milión kúskov


videní: 3.1K

Pár týždňov či dní už vstupuje zimná eufória do srdca každého z nás. Stromček je vyzdobený, domovom vonia práve upečený medovník a nikto si nejde ľahnúť do postele, kým si nepozrie aspoň kúsok vianočného filmu. Ak ťa napríklad očarila rozprávka Frozen, mal by si si pozrieť jazero Michigan aj v realite!

V posledných rokoch sa pobrežie krásneho jazera Michigan premieňa na magickú ľadovú ríšu divov. Je to vďaka nízkym teplotám, ktoré dosahujú miestami až -46 °C. Prispieva k tomu aj polárny vír, ktorý bol zmrazený väčšinu zimnej sezóny a nízke teploty z neho vytvárajú krásne zamrznuté vlny a črepiny ľadu.

jazero michigan

jazero michigan

Keď sa vlny zrútili a stuhli, vytvorili sa tieto nádherné kopce ľadových rozbitých črepín. Už počas januára došlo k rýchlemu šíreniu sa ľadovej plochy. Prvý deň v roku začala na jednom percente a na konci januára už bola plocha ľadu na 40 percentách.

jazero michigan

Napriek tomu to nebolo po prvýkrát, keď sa matka príroda rozhodla pohrať s jazerom Michigan. Fotografi sú touto zázračnou scenériou fascinovaní už roky. Pobrežná hliadka USA však varuje ľudí, ktorí chcú zachytiť tento úžasný fenomén, pretože veľa z nich nepozoruje ľad iba z diaľky.

jazero michigan

Toto jazero má každý rok na svedomí niekoľko životov. Aj napriek tomu, že je veľmi populárne a v lete aj obľúbené na kúpanie, je plné zradných silných prúdov. Tie sa vedia pohrať s loďami a aj ľuďmi, a to hlavne v zime. Pri tomto jazere spomedzi Veľkých jazier (USA) by ste si mali dať naozaj pozor.

jazero michigan

Jazero je jedným z piatich Veľkých jazier v Severnej Amerike a je jediným v USA. Je to druhá najväčšia oblasť Veľkých jazier podľa objemu a tretia najväčšia plocha po jazere Superior a jazere Huron. Jazero Michigan síce nikdy úplne nezamrzlo, ale najbližšie bolo k tomu na prelome rokov 1993 a 1994, keď ľad pokryl 95 percent jazera. Išiel by si sa pozrieť na takúto nevšednú krásu až do USA?

 

Zdroj: healthyfoodhouse topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov