Zaujímavosti

Ako vyzerá otvorený vzťah, ktorý funguje? Existuje vôbec?

otvorený vzťah

videní: 2.9K

Je v kultúre, ktorá uprednostňuje monogamiu možné, aby existoval otvorený vzťah, ktorý reálne funguje? Najnovší výskum tvrdí, že nemonogamné vzťahy môžu byť zdravé a uspokojivé.

Aj keď si určite zvedavý, táto nová štúdia neprináša rozsiahle závery o úspešných voľných vzťahoch. Výskum sa zaoberá troma podmienkami, vďaka ktorým by mal byť otvorený vzťah zdravý a šťastný. Ide o tri faktory – miera vzájomného súhlasu, pohodlia a čo je najdôležitejšie, komunikácia o sexe s inými ľuďmi.

Už dávno vieme, že v štandardných medziľudských vzťahoch je komunikácia pilierom, ktorý drží celý ten chaos pokope. V nemonogamných pomeroch je o to rozhodujúcejšia, pretože sa „musia“ orientovať v mimoriadnych výzvach, ktoré zo sebou otvorený vzťah prináša.

otvorený vzťah

Štatistiky uprednostňujú monogamiu. A aj väčšina ľudí na Zemi. Páry , ktoré majú nemonogamný vzťah sa musia chrániť pred možnými pocitmi žiarlivosti a úsudku iných. Predchádzajúce štúdie v tejto oblasti priniesli zmiešané zistenia. Použili na posúdenie iba dve dimenzie – monogamnú a nemonogamnú. Pri novom výskume ale vytvorili nové pravidlá, ktoré robia zo záväzkov 5 skupín:

Monogamný vzťah: V počiatočnom štádiu

Monogamný vzťah: V neskoršej fáze

Konsenzuálny nemonogamný vzťah: Ani jeden z partnerov nemá záujem zostať monogamný a existuje vysoká miera vzájomného súhlasu, pohodlia a komunikácie o sexe s ostatnými ľuďmi.

Čiastočne otvorený vzťah: Zmiešané názory na monogamiu a nižšie úrovne vzájomného súhlasu, pohodlia a komunikácie.

Jednostranný vzťah: Jeden partner chce monogamiu, zatiaľ čo druhý sa zapája do sexu s ostatnými ľuďmi. Existuje len malý vzájomný súhlas a pohodlie a takmer žiadna komunikácia o sexe mimo vzťahu.

otvorený vzťah

Do týchto skupín vybral tím vedcov 1658 ľudí vo vzťahoch, ktorí vyplnili online dotazník. Takmer štyria z piatich respondentov boli europoidnej rasy a asi dve tretiny boli vo veku 20 až 30 okov. Z toho bolo 70 % žien a väčšina uviedla, že sa práve nachádza v dlhodobom vzťahu, v priemere to bolo takmer 4,5 roka.

Zistenia odhalili, že monogamné a konsenzuálne nemonogamné skupiny sa javili ako vysoko funkčné vo svojich vzťahoch aj ako jednotlivci. Zvyšné skupiny mali narušenú komunikáciu a nižšiu úroveň fungovania.

Vieš si predstaviť, že by si mal fungovať v nemonogamnom vzťahu? Pretože, ak nie si bohatý ako šejk, ktorý si tam niekde v paláci pestuje svoj hárem, pravdepodobne bude psychicky a fyzicky náročnejšie uspokojiť namiesto jednej polovičky aj tú druhú, tretiu alebo štvrtú. Hold, niekomu otvorený vzťah sadne.

 

Zdroj: medicalnewstoday topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov