TOP 10

10 tipov v starostlivosti o zuby, ktoré by si mal poznať

10 tipov v starostlivosti o zuby, ktoré by si mal poznať

videní: 2.7K

Mať zdravé zuby je veľmi dôležité. Nikto z nás nemá rád tie nekonečné návštevy u stomatológa, ktoré sa nesú v znamení bolesti a utrpenia. Je však dobré mať v okolí zubára, ktorý ti dobre poradí v starostlivosti o tvoje zuby. A ak takého v okolí nemáš, my ti prinášame super 10 tipov, ktoré ti pomôžu k tomu, aby boli tvoje zuby vždy v dobrej kondícii.

1. Neumývaj si zuby hneď po jedle

zuby

Je veľmi jednoduché poškodiť si týmto spôsobom sklovinu (najmä ak používaš tvrdšiu zubnú kefku). Potraviny a nápoje narúšajú pH v ústnej dutine a na chvíľu zjemnia zubnú sklovinu. Zubári odporúčajú počkať s čistením zubov po jedle aspoň 30-40 minút.

2. Bazén zvyšuje riziko

zuby

Samozrejme, nikto nehovorí, že plávanie nie je prospešné pre zdravie. Problémom je, že chemikálie používané na dezinfekciu vody v bazénoch majú škodlivý účinok na zuby. V 80. rokoch 20. storočia publikovali americkí vedci výsledky štúdie zameranej na zdravie zubov profesionálnych plavcov, z ktorých 40% trpelo poškodením zubnej skloviny. Najlepšie je udržať vodu z bazéna mimo tvojich úst.

3. Nemal by si piť svoju kávu pridlho

zuby

Popremýšľaj o spôsobe, akým piješ čaj alebo kávu. Piješ celú šálku naraz, alebo si odpíjaš v malých dúškoch dlhší čas? Zatiaľ, čo si ty svoju kávu dlho vychutnávaš, ona (najmä káva s cukrom) pracuje na zničení tvojej skloviny. Takže je najlepšie piť tento nápoj čo najrýchlejšie.

4. Prečo si máš nechať skontrolovať zuby pred plánovaním tehotenstva?

zuby

Po prvé, dutina je priamy zdroj  infekcie, ktorá sa môže šíriť z tkanív zubov na ďasná, do krvného obehu a ovplyvniť tak plod. Mohlo by to viesť k predčasnému pôrodu a dieťa môže mať vážne vrodené choroby.

Po druhé, paradentóza je tiež nebezpečná, pretože môže znížiť reprodukčnú schopnosť mužov i žien. A aj keby došlo k oplodneniu, dieťa sa mohlo narodiť predčasne alebo s veľmi nízkou pôrodnou hmotnosťou.

5. Čistenie zubov v sprche alebo na toalete nie je najlepší nápad

zuby

Pri starostlivosti o tvoje zuby je najlepšie, ak ťa pri tom nič nerozptyľuje. Je to proces, ktorý je potrebné vykonať veľmi pozorne. A aby si naučil svoje deti, aby si zuby čistili dostatočne dlho, lekári odporúčajú zapnúť im obľúbenú pieseň . Upúta to pozornosť dieťaťa na 2-3 minúty (to je dosť na odstránenie zubného povlaku a zbavenie sa baktérií).

6. Fazuľa môže poškodiť zuby ešte viac

zuby

Kto by si myslel, že fazuľa môže poškodiť zuby? Je to všetko o phytohemaglutiníne, ktoré obsahuje. Ide o proteín, ktorý vyvoláva rýchle rozdelenie buniek.  Samozrejme, riziko je pomerne nízke, ale je najlepšie ubezpečiť sa, že tvoje zuby sú zdravé predtým, ako budeš jesť fazuľa.

7. Orálne zdravie je spojené s našou pamäťou

zuby

Vedci uskutočnili výskum s 273 dobrovoľníkmi vo veku 55 a viac rokov. A dospeli k záveru, že ľudia, ktorí nemajú všetky zuby, mali horšiu pamäť, boli oveľa podráždenejší a boli náchylnejší na výkyvy nálady. V dôsledku toho existuje teória, že strata zubov spôsobuje pokles počtu senzorických signálov, ktoré prehádzajú do mozgu.

8. Detský chrup môže byť ovplyvnený nachladnutím

zuby

Samozrejme, ak je dieťa prechladnuté dvakrát do roka, je to úplne normálne. Ale ak je človek príliš často v ranom detstve chorý, môže mať problém s chrupom. Človek, ktorý nedokáže dýchať cez nos, je nútený dýchať cez ústa. Kostra tváre sa v tomto veku ľahko deformuje a môže to dokonca spôsobiť, že sa spodná čeľusť posunie trochu dopredu.

9. Nehryz do ľadu a nenos piercing v jazyku

zuby

Ak rád hryzieš do ľadu (alebo ješ veľa orechov), môžeš si poškodiť ďasná a zubnú sklovinu. To isté platí pre piercing jazyka: kus kovu vo vašom jazyku je zdrojom možného mechanického poškodenia zubov.

10. Nezahadzuj zuby tvojho dieťaťa

zuby

Nemal by si vyhodiť zuby dieťa. Obsahujú kmeňové bunky, ktoré sa neskôr môžu použiť na regeneráciu kostí a dokonca aj ako srdcové bunky. Môžu zachrániť život a dokonca pomôcť pri liečbe cukrovky. Ale, aby si ich mohli použiť, musíš udržať bunky nažive. Keď vidíš, že tvoje dieťa potrebuje odstrániť zub obráť sa na zubára, ktorý ho správne odstráni a uloží za požadovaných podmienok.

Zdroj: Brightside | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov