Zaujímavosti

USS Cyclops: Záhadne zmiznutie lode s 300 námorníkmi na palube

USS Cyclops

videní: 2.8K

USS Cyclops vo svojej dobre predstavoval najväčšiu nákladnú loď zásobujúcu námornú flotilu Spojených štátov behom ich operácií. Cyclops mal nosnosť 10 000 ton a okrem toho disponoval schopnosťou dopraviť na miesto určenia 300 námorníkov. Je preto viac než záhadné, že sa loď podobných rozmerov priam vyparila. Stalo sa tak vo februári 1918 behom plavby vo vodách bermudského trojuholníka.

USS Cyclops sa stratila so všetkými mužmi na palube. Nevyslala núdzový signál a ani Námoorníctvo Spojených štátov nedokázalo vysvetliť, čo sa s obrom na mori vlastne stalo.

USS Cyclops bol nasadený do vojenskej služby už v roku 1917. Bolo to v čase, keď USA vstúpilo do prvej svetovej vojny. Jeho hlavnou úlohu bolo doplňovať palivo britským lodiam hliadkujúcim v južnom Atlantiku. Cycplos vyplával z Barbadosu do Norfolku vo Virgínii. Mala to byť jeho posledná plavba. Viedla však vodami bermudského trojuholníka.

Keď plavidlo zmizlo, predpokladalo sa, že bolo torpédované. Táto teória však bola vylúčená po povojnovom pátraní v nemeckých denníkoch. Túto skutočnosť podporilo aj to, že sa vrak lode nikdy nenašiel. Taktiež sa vylúčila námorná mína. V takom prípade by sa aspoň niekto z posádky určite zachránil.

O bermudskom trojuholníku sa vedú rôzne báje. Je však objektívne dokázané, že bermudský trojuholník je jedno z dvoch miest na svete – to druhé je Diablov trojuholník v Ázii – kde kompas neukazuje presne k pravému severnému pólu. Následkom toho môže dôjsť k osudným chybám navigácie.

Jedna z teórii hovorila, že lodi s označením USS Cyclops sa mohla prihodiť aj menej známa prírodná udalosť – náhly únik veľkého množstva plynov z podmorského dna, následkom spontánneho nahromadenia veľkého tlaku vo vrstvách dna. Tento jav môže ovplyvniť hustotu morskej vody, následkom čoho sa loď, ktorá sa nachádza v tejto oblasti, okamžite klesá ku dnu.

Čo sa však stalo s loďou Cyclops a jeho posádkou ostáva záhadou, keďže chýbajú akékoľvek dôkazy.

Zdroj: topdesat | allthatsinteresting

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov