TOP 10

Jadrové zbrane a 10 zaujímavosti, ktoré by si mal o nich vedieť

Jadrové zbrane

videní: 6.5K

Jadrové zbrane inšpirovali ľudí k vytvoreniu mnohých sci-fi / apokalyptických filmov, kníh a počítačových hier.

Jadrové zbrane hrajú obrovskú úlohu v dnešnom svete, predovšetkým kvôli politike. Tieto zbrane môžu byť obrovskou hrozbou, pokiaľ sa ocitnú v nesprávnych rukách. Mnoho ľudí sa na adresu nového amerického prezidenta vyjadrilo, že práve on patrí medzi ľudí, ktorí by kódy na odpálenie jadrových zbrani vedieť nemali. Môžu byť teda tieto masívne zbrane hromadného ničenia dôveryhodné v rukách nestabilného vodcu? Tu je 10 vecí, ktoré by si mal určite vedieť o jadrových zbraniach.

10. Jadrové zbrane boli použité iba dvakrát (ak nerátame jadrové testy) v histórii

Jadrové zbrane boli použité iba dvakrát, a to armádou Spojených štátov proti Japonsku. Americká armáda zhodila atómovú bombu s názvom „Little Boy“ na Hirošimu. Len o tri dni neskôr akciu zopakovali a zhodili bombu s názvom „Fat Man“ na Nagasaki. Až 200 000 civilistov a vojakov prišlo o život po ťažkých zraneniach, ktoré im spôsobil výbuch atómovej bomby.

09. Celkovo vo svete prebehlo až 2 000 testov jadrových zbraní

Po zhodení atómových bômb na Hirošimu a Nagasaki, boli jadrové zbrane otestované viac ako 2000-krát. Vždy sa jednalo o testy, ktoré boli zamerané na princíp fungovania bômb a škody, ktoré sú schopné napáchať. Celé si to odnieslo hlavne životné prostredie v blízkosti testovacích oblastí.

08. Vo väčšine krajín môže dať povel na odpálenie jadrových zbraní iba prezident

Aj napriek tomu, že krajina sa ocitla vo vojnovom konflikte a všetci vojenskí generáli si myslia, že najlepšou voľbou je použitie jadrových zbraní, urobiť tak nemôžu. Príkaz na odpálenie jadrových zbraní môže dať jedine prezident krajiny. To preto, že takéto zbrane by boli veľmi nebezpečné v rukách „obyčajných“ vojakov. Konflikty by sa vyriešili veľmi rýchlo a my by sme tu už pravdepodobne neboli.

missile defense system

07. Pred útokom jadrovými zbraňami sa môžeme brániť

Nepotrebuješ obrovský štít, ktorý pokryje celé mesto a poslúži ako obrana proti jadrovým zbraniam, ktorých použitie môže viesť k obrovským stratám na ľudských životoch. Existuje protiraketový systém obrany, ktorý majú Spojené štáty, Rusko, Čína, India, Pakistan, Izrael a Francúzsko veľmi dobre vyvinutý. Tieto systémy tak dokážu obrániť celý kontinent.

06. V roku 1957 takmer 19-tonová bomba vypadla omylom z lietadla

Áno, táto nehoda sa naozaj stala a nebola to jediná nehoda, pri ktorej vypadla atómová bomba z lietadla. Celý incident sa odohral v blízkosti mesta Albuquerque v Novom Mexiku. Detonačné zariadenie sa zničilo pri náraze a vytvoril sa tak kráter o priemere 25 metrov.

05. Jadrové zbrane môžu zabrániť vojnám

Niektorí ľudia tvrdia, že jadrové zbrane v skutočnosti zabraňujú vojnám. Tento názor tvrdí, že na rozdiel od konvenčných zbraní, jadrové zbrane dostatočne odrádzajú štáty od vojnových konfliktov. Táto myšlienka môže byť podporovaná tým, že sa im to podarilo počas studenej vojny medzi USA a Sovietskym zväzom. Tento jav sa nazýva aj ako „stability-instability paradox“ – stabilne-nestabilný paradox.

04. Niektorí ľudia tvrdia, že mimozemšťania sabotujú používanie jadrových zbraní

Skupina ľudí, ktorá verí, že mimozemšťania žijú medzi nami, tvrdí, že to je jedným z dôvodov, prečo medzi nami žijú. Snažia sa nás tak ochrániť pred použitím jadrových zbraní medzi sebou. Niektorí naopak tvrdia, že technológiu nám poskytli samotní mimozemšťania a my sme ju pretvorili do nebezpečnej zbrane. Zrejme to budú fanúšikovia Mužov v čiernom.

U.S. nuclear weapons program

03. V rokoch 1940 až 1996 Spojené štáty minuli na rozvoj jadrových zbraní až 8 biliónov €

Nielen spojené štáty, ale aj väčšina štátov, ktoré sa zaoberali vývojom jadrových zbraní, míňali obrovské množstvo peňazí na ich vývoj. Iba Spojené štáty minuli na vyrobenie jadrových zbraní takmer 610 miliónov €, zvyšok sa minul prevažne na prepravné systémy a pod. Vedci dodávajú, že ak by sa peniaze z vývoja jadrových zbraní využili rozumnejšie, mohli sme nadobro skoncovať s hladovaním v niektorých oblastiach sveta.

02. Ak by vypukla jadrová vojna, vytvorilo by sa chladnejšie podnebie aké bolo počas doby ľadovej

Vedci odhadujú, že by sa vytvorilo približne 150 miliónov ton dymu, ktorý by v atmosfére vytvorili masívne mraky. Tie by mohli blokovať slnečné svetlo. Po takejto vojne by svet nebol obývateľný len kvôli radiácii, ale aj kvôli zime a nedostatku slnečného svetla. Od toho sme závislí pri pestovaní našej úrody. Zopár vedcov tvrdí, že život na planéte by sa vrátil na mikroskopickú úroveň.

01. Možnosť zásahu cieľa vzdialeného 1 600 km od odpaľovacieho zariadenia iba v priebehu 4 minút

Obraz toho, ako za posledné roky napredovali raketové technológie. Ak by aj vypukla jadrová vojna, planéta by bola neobývateľná za 90 minút. To by bolo spôsobené odpálením jednej atómovej zbrane, po ktorej by nasledovala reakcia odpálenia ďalších. Dúfajme, že k takémuto niečomu nikdy nedôjde.

Zdroj: wonderslist | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov