Zaujímavosti

Dr. Léon Theremin: Tajomné zmiznutie vedca a vynálezcu

Dr. Léon Theremin

videní: 2.9K

To, že zmiznutie ľudí, je na svete na denno dennom poriadku, asi nikomu pripomínať nemusíme. Je však senzáciou, keď zmizne verejne známa osobnosť, a to o to väčšou, keď sa tak stane za veľmi zvláštných okolností. Inak tomu nebolo ani v prípade imigranta doktora Léona Theremina, vlastným menom Lev Sergejevič Terman. Avšak tu zrejme nejde len o také zmiznutie, je to zahalené rúškom tajomstva špionážnych služieb. Ako vlastne Dr. Léon Theremin zmizol?

Podľa dovedna známych skutočností, Dr. Léon Theremin zmizol, aby pracoval pre svoju domovskú krajinu, respektíve pre Kremeľ v prospech Sovietskeho zväzu. O tom, či to bolo z jeho vlastnej vôle, alebo z donútenia, by sa dalo diskutovať. Pozrime sa na celý príbeh od začiatku.

Doktor Theremin prišiel do USA v roku 1927. Jeho špecializácia bola rádioelektronika. Netrvalo dlho a svoje znalosti uplatnil komerčne. Nejaký čas pracoval na novom hudobnom nástroji revolučného typu, ktorý neskôr aj patentoval. Na tento nástroj – možno ho aj mnohí poznáte – sa hrá vcelku netradične – ovláda sa bez fyzického dotyku a zvuk sa vyvoláva pohybom rúk dvoch rádiových antén. Bol nazvaný podľa svojho zakladateľa – Theremin.

Tóny tohto hudobného nástroja sa ihneď využili – medzi inými aj v dielach Alfreda Hitchcocka, predovšetkým k navodeniu napätej atmosféry. Tým sa zvýšila popularita doktora Léona Theremina. V USA získal nejaký ten status celebrity. Radoval sa z úspechu. Množili sa však myšlienky, ako takého vedca využiť aj na vojenské účely.

Existuje domnienka, že Thereminove pokusy v oblasti rádiových vĺn a frekvencií, na ktorých základe skonštruoval prvé sledovacie ploštice, sa mu stali osudnými. V roku 1938 sa vedec ocitol na zozname nezvestných a onedlho bol považovaný za mŕtveho. Nakoniec vyšlo najavo, že v roku 1938 opustil svoj dom v sprievode niekoľkých sovietskych agentov, v ich doprovode vycestoval z USA a vrátil sa do vlasti. Teórie hovoria, že následne tam pracoval na špionážnych prístrojoch a bezpečnostných systémoch.

Či bol unesený, alebo nie, je otázne. Je však otázne aj to, či by dobrovoľne opustil USA, kde bol považovaný za vedca a celebritu, a odišiel naspäť do vlasti, venovať sa práci pre Sovietsky zväz.

Zdroj: moogfoundation | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov