Video

Najhlasnejší vták sveta je ,,hluchý“ a tak kričí kamarátom priamo do tváre


videní: 4.7K

Každý druh pristupuje k výberu svojej polovičky inak. Niektorí sa riadia vzhľadom, iní veľkosťou a prípad zvonca bieleho je trochu bizarný. Najhlasnejší vták sveta odohráva zvuky pripomínajúce rockový koncert.

Zvonec biely je pritom braný ako najhlasnejší vták sveta, z tých, ktoré momentálne poznáme. Mnoho vedcov označuje jeho „atraktívny“ džavot za zvuk pripomínajúci niekoľko kováčov, ktorí medzi sebou súťažia.

Jeho krik má hlasitosť približne 125 decibelov zvuku, čo by si zažil možno v prvom rade na rockovom koncerte, pri obsluhe motorovej píly alebo pri štarte prúdového lietadla. Ak by si sa chcel presvedčiť na vlastné uši, prikladáme ti video, kde zvonec opakuje dve rôzne piesne. Pre nás sú hlasné, preňho ideálne lákavé.

Brazílsky odborník na vtáky Caio Brito opísal pieseň drviacu ušné bubienky ako divný, kovový hovor mimozemského druhu. Pre ľudské uši je bezpečná úroveň na hladine 85 decibelov a aj to už hovoríme o hluku, ktorý spôsobuje policajná siréna.

Ako je ale možné, že samičky tohto druhu nevybuchnú od nadmerného hluku, ako to bolo v rozprávke Shrek? Aj vedci by radi poznali odpoveď na otázku, čo vlastne ženy na tomto priťahuje a ako je možné, že sa k samcom dobrovoľne približujú?

Žena Bellbird

Vedci taktiež zaznamenali dve rôzne vokalizácie, ktoré najhlasnejší vták sveta vydáva. Jedna je dlhšia, zložitejšia melódia a druhá kratšia, no o to silnejšia. Ale zvonec má okrem hlasu aj iný talent v rukáve. Jeho choreografia je totižto ešte zvláštnejšia, ako jeho hlas.

Ich žalúdok by bol pravdepodobne bez dobrej ochrany, ktorú im dala matka príroda, roztrhaný na kusy. Vedci zároveň nikdy nevideli, aby táto zdanlivo koketná pieseň viedla priamo k rozmnožovaniu. Je teda celkom možné, že samce vtákov na samice iba kričali a k páreniu nedošlo.

Posadený biely zvonček

Zvonec biely žije v Južnej Amerike a jeho meno charakterizuje farbu samčeka. Samičky majú zvyčajne olivové zafarbenie so žltým bruškom. Samec má pri nose ozdobný lalok, ktorý zrejme slúži na prilákanie samíc. Najnovšie zistenie zo sveta zvierat síce nemá žiadne reálne využitie, ale je dobré porozumieť limitom prírody. Aj keď im v tomto prípade moc nerozumieme.

 

Zdroj: allthatsinteresting topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov