Zaujímavosti

Plač lieči nielen dušu, ale aj telo. Ako?

plač

videní: 3.5K

Ženy v USA plačú asi 3,5-krát mesačne, zatiaľ čo muži podľa údajov vylievajú slzy asi 1,9-krát mesačne . Spoločnosť však často plač považuje za znak slabosti. Ale ak máš pocit, že musíš plakať, nezdržuj svoje slzy. Skutočne to má viac zdravotných výhod, ako si myslíme. Poďme sa spolu pozrieť na niekoľko zdravotných problémov, ktoré plač úspešne lieči.

1. Plač odbúrava Stres

5 zdravotných problémov, ktoré vám môžu pomôcť vyriešiť plač

Štúdia z roku  2014 zistila, že plač môže pomôcť ľuďom relaxovať v stresujúcich chvíľach. Výsledky plaču nie sú okamžité a môže trvať aj niekoľko minút, kým sa telo začne uvoľňovať. Podľa vedcov sa pri plači aktivuje parasympatický nervový systém (PNS). Po aktivácii má PNS upokojujúci účinok na mozog.

2. Zníži krvný tlak

5 zdravotných problémov, ktoré vám môžu pomôcť vyriešiť plač

Vysoký krvný tlak môže viesť k niekoľkým vážnym zdravotným problémom, ako je mozgová porážka, srdcový infarkt, zlyhanie srdca, demencia a dokonca zlyhanie obličiek. Dobrou správou je, že podľa viacerých štúdií plač nielenže znižuje krvný tlak a udržuje ho pod kontrolou, ale môže tiež vyrovnať pulz.

3. Vyrieši hromadenie toxínov

5 zdravotných problémov, ktoré vám môžu pomôcť vyriešiť plač

Slzy, ktoré pri plači tečú z vašich očí, môžu z očí odstrániť zvyšky nečistôt, ako sú dym a prach. Keď plačeme, naše slzy tiež vyplavia toxíny, ktoré sa hromadia v tele v dôsledku stresu. Toto odstránenie toxínov pomáha znižovať hladinu kortizolu v tele, čo vedie k lepšej nálade. Preto nie je prekvapujúce, že často pociťujeme, ako po dobrom plači ťažkosti z našich životov odchádzajú.

4. Zmeny nálad

5 zdravotných problémov, ktoré vám môžu pomôcť vyriešiť plač

Ak sa pýtaš, prečo sa tvoje správanie zmenilo na agresívne a stále sa cítiš úzkostne a podráždene, mal by si vedieť, že na to neexistuje odpoveď. Výkyvy nálady sa môžu vyskytnúť z rôznych dôvodov. Jedným z takýchto dôvodov je hromadenie mangánu v tele. Keď plačeme, tento prebytočný mangán tečie z tela spolu s našimi slzami. Znižuje to jeho koncentráciu v tele a výsledkom je, že sa cítiš pokojne a sústredene.

5. Bolesť

5 zdravotných problémov, ktoré vám môžu pomôcť vyriešiť plač

Keď pociťujeme fyzické bolesti, niekoľko slz často upustíme aj nedobrovoľne. Toto je spôsob, ako telo zmierňuje pocit bolesti. Výskum zistil, že okrem toho, že nás upokojujú, uvoľňujú emočné slzy aj oxytocín a endorfíny. Tieto chemikálie spôsobujú, že sa ľudia cítia dobre a môžu zmierniť fyzickú aj emocionálnu bolesť.

Zdroj: Brightside topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov