Zaujímavosti

Kedy naposledy žili na našej planéte mamuty?


videní: 4.5K

Jedna štúdia tvrdí, že mamuty mali na našej planéte dostatok potravy aj priaznivé poveternostné podmienky na život. Vinníkom ich zániku vraj boli krátkodobé námrazy a nekvalitná voda.

Po vyhynutí väčšiny zemských mamutov sa jedna populácia presídlila na vzdialený arktický ostrov. Posledné skupinky prežili na ostrove Wrangel a oproti svojim pozemským priateľom prežili o 7000 rokov dlhšie. Nakoniec aj táto osamelá skupina pred 4000 rokmi vymizla. Čo mamuty z našej planéty vyhnalo?

Príroda, Západ Slnka, Panoramatické, Vonku, Na Šírku

Podľa magazínu Newsweek, Laura Arppe z Fínskeho prírodovedného múzea a jej kolegovia študovali stravu, výživu a metabolizmus populácie pomocou mamutích kostí a zubov nájdených na ostrove Wrangel a ich porovnaním s inými populáciami.

Analýzou ich izotopov uhlíka a dusíka – ktoré objasňujú výživu a metabolické fungovanie zvierat v tisícoch rokoch pred vyhynutím – sa tímu Arppe podarilo získať jasnejšiu predstavu o tom, prečo vymizli.

Mamutie zuby z ostrova Wrangel

Predchádzajúce výskumy hovorili o tom, že tento druh nebol pod priamym nátlakom vyhynutia, ale podľahol až náhlym klimatickým zmenám a nedostatku vody.

Výskum Arppe začal študovať stravu zvierat, aby vyhodnotil potenciálny nedostatok zdrojov – a predpokladaný následný pokles populácie. Nezistili žiadne dôkazy o „alarmujúcich dlhodobých zmenách“ v biotopoch alebo podnebí mamutov na ostrove Wrangel.

Mamuty z našej planéty zmizli postupne. Vlnené mamuty v Rusku vyhynuli pred 15 000 rokmi, populácia na ostrove St. Paul zmizla pred 5600 rokmi. Preto vedcov odjakživa ostrov Wrangel mátal, či bolo na ňom niečo špeciálne pre vyhynuté jedince, ktoré zotrvali tak dlho.

Z predchádzajúcich štúdií o tomto prostredí sa usudzuje, že zmizli z ničoho nič. Žiadne postupné vymieranie, žiadne hladovanie, jednoducho zmizli zo stabilných podmienok. Prečo?

Letecký pohľad na ostrov Wrangel

Tím vedcov zistil, že mamuty z okolia Wrangel boli z hľadiska výživovej pohody pomerne porovnateľné so svojimi sibírskymi bratmi, ale s jedným kľúčovým rozdielom. Wrangelské mamuty využívali svoje zásoby tuku počas naozaj chladnej zimy, zatiaľ čo tie ostatné ich čerpali priebežne.

Posledným klincom do hrobky zabudnutia boli ale ľadové zmeny a nedostatok zdravej sladkej vody. Najprv sa hovorilo o tom, že je to preto, lebo mamut pil vodu ťažšie ako slon. Výskum Arppe ale naznačuje, že problémom bola kvalita vody. Tá obsahovala príliš toxických látok, a tak sa časom zvieratá pravdepodobne priotrávili.

Bolo by úžasné vidieť toto statné a ohromné zviera v plnej sile na dnešných kontinentoch.

 

Zdroj: allthatsintereting topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov