Zaujímavosti

Sväté vojny sa neviedli len v minulosti. Zažívame ich aj v súčastnosti

sväté vojny

videní: 2.1K

Sväté vojny sa diali v minulosti, dejú sa teraz a budú sa pravdepodobne odohrávať aj v budúcnosti. Sväté vojny nie sú dávnou minulosťou. Vznikajú aj v našom storočí a často sú intenzívnejšie ako v minulosti.

Začnime hoci 11. storočím. V novembri 1095 v plamennom prejave vyhlásil pápež Urban II. ťaženie za oslobodenie Palestíny, rodiska Ježiša Krista, spod panstva pohanov. Volal: „Boh tak chce!“ Do svätej zeme sa hnala výprava za výpravou. Asi tak Boh skutočne chcel. Križiaci cestou rabovali a plienili. Napríklad u nás v Nitre a jej okolí. Vyrabovali a zničili aj sväté mesto Jeruzalem. Sväté vojny tak možno neboli až tak sväté…

Aj moslimovia bojovali pod Alahovou vlajkou. Najmä proti tým neveriacim psom – kresťanom. V roku 1529 vyhlásil Sulejman II. veľkolepý džihád, čiže svätú vojnu, a tiahol proti Viedni. Títo „bojovníci“ cestou taktiež rabovali, lúpili, vraždili, desaťtisíce ľudí padlo do zajatia a bolo odvlečených. Turci zničili všetko v okruhu 100 kilometrov od Viedne.

V mene Boha prebiehali vojny aj v novoveku. Takmer celá Európa sa zmietala v bojoch medzi katolíkmi a protestantmi. V 30 ročnej vojne sa posplietali viaceré dôvody, okrem náboženských aj mocenské. Na obranu protestantizmu v Uhorsku vystupovali aj vodcovia stavovských povstaní. Prepukávajú viac ako storočie. Vyžiadali si množstvo ľudských životov a zanechávali za sebou spustošenú krajinu.

V ostatných desaťročiach ľudstvo zaznamenalo obdivuhodný vývoj. Človek však ostal rovnaký. Nezmúdrel. Navzdory rozmachu vedy a techniky , navzdory všadeprítomným informáciám, navzdory tomu, že na hraniciach padli všetky zátarasy a svet sa otvoril dokorán. Moslimovia naďalej vyhlasujú svätú vojnu. Asi ešte častejšie, ako predtým. Po novom – ako to bolo napríklad vo vojne Irán – Irak – aj jeden proti druhému. Aj medzi katolíkmi a protestantmi v Severnom Írsku naďalej vznikajú boje.

Prestane sa niekedy na svete s vojnami? V menej ktorého Boha je potrebné tasiť zbrane? Len v Ázii je 11 veľkých náboženstiev. Len v jednej jedinej krajine, v katolíckom Poľsku, evidujú 137 cirkví a náboženských vierovyznaní. Okrem toho je na svete aj 150 miliónov ateistov. Lúpi a vraždí sa jednoduchšie v mene nejakej viery?

Zdroj: topdesat | rosonl

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov