Zaujímavosti

Rastliny, ktoré ťa môžu zabiť, aj keď sú nádherné

rastliny

videní: 3.9K

Príroda je mocný čarodej. V Spojených štátoch sa každoročne vyskytuje asi 100 000 prípadov, ktoré skončia na pohotovosti v dôsledku otravy rastlinami. Aby si sa náhodou nestal obeťou týchto krásnych zabijakov, máme pre teba pár tipov. Nasledujúce rastliny by si mal radšej z diaľky obísť, aj keď ťa bude lákať ich nádherný vzhľad.

 Hydnellum peckii (jelenkovka pálčivá)

rastliny

Už jej vzhľad (vyzerá ako by ronila krvavé slzy) by ťa mal varovať pred jej vlastnosťami. Ide skôr o hubu ako o rastlinu. Pokojne ju nájdeš aj u nás, no najčastejšie sa vyskytuje v severozápadnej časti Európy a v Severnej Amerike. Je nejedlá, aj keď nie je naozaj toxická. Ak by si sa predsa len odvážil a odhryzol si z nej, v ústach pocítiš chuť horkej papriky. Pravdepodobne ťa nezabije, spustí ale nevoľnosť a ľahko ti môže zabehnúť, následkom čoho môže byť aj zadusenie. Okrem toho môže po jej zjedení nasledovať dehydratácia organizmu.

Sarcoscypha austriaca (ohnivec rakúsky)

rastliny

Pri tejto hube si asi povieš: „Toto je naozaj huba?!“ Áno, je a akokoľvek krásne a lákavo vyzerá, je nejedlá. Môžeš s ňou akurát tak nabrať vodu z rieky, to je jej jediné využitie. Je veľmi tuhý a suchý. Okrem toho sa na dne jeho plodníc dobre darí nebezpečným baktériám. Ako názov napovedá, poľahky ho môžeš nájsť aj v našom okolí.

Ageratina altissima

rastliny

Táto nevinne vyzerajúca kvetina bola príčinou smrti Nancy Hanksovej, matky Abrahama Lincolna a mnohých ďalších. Je taká toxická, že jej jed môže prechádzať z kráv na ľudí prostredníctvom mlieka. Príznaky tejto otravy sú brutálne, niekedy vedú k smrti.

Anjelská trúba

rastliny

Akokoľvek anjelsky jej názov znie, nikdy by si ju nemal požiť. Následkom tvojho konania by mohla byť paralýza, halucinácie, tranz až smrť. Tieto rastliny sú u nás rozšírené ako okrasné a ľudia ich často pestujú vo svojich záhradách. Len pozor, aby sa k ním nedostali deti alebo zvieratá.

Atropa belladonna (ľuľkovec zlomocný)

rastliny

Už na základnej škole ti určite učiteľka prírodovedy rozprávala o tejto prudko jedovatej rastline, ktorú si môžeš ľahko pomýliť s bobuľovitým ovocím. Je známe, že deti môžu zomrieť už po požití dvoch bobuliek. Okrem plodov sú nebezpečné aj korene a listy tejto rastliny

Zdroj: Brightside | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov