Zaujímavosti

Na čele krajiny náš krajan? Iba žeby nie…

Na čele krajiny náš krajan? Iba žeby nie...

videní: 2.6K

Väčšinou o tak býva. Do čela svojich krajín si občania volia svojich politikov. Nie je to však pravidlom. Ani Karol Bacílek nebol náš krajan.

Hitler bol presvedčený o tom, že Nemecko vo svojich siahodlhých dejinách ešte nemalo takého význačného muža, ako je práve on sám. Veď postavil na nohy krajinu zúboženú po vojne a po hospodárskej kríze a k tomu ohromujúcimi ťaženiami rozdrvil armády niekoľkých krajín. Svet mu ležal pri nohách, teda nie celý, ale za krátko bude. A práve on, Hitler, položil základy tisícročnej ríše.

Keď po trinástich rokoch tisícročná ríša strácala zotrvačnosť, ešte stále si myslel, že je najväčším Nemcom všetkých čias. Ale krajina si ho nezaslúži! Nech teda zhynie… Prikázal všetko na ústupe ničiť a bojovať do posledného muža. Naposledy ukázal svoje besnenie dňa 22. apríla 1945, keď definitívne pochopil, že aj za ním už číha smrť.

Samozvaný najväčší Nemec, za akého ho pokladali aj milióny jeho prívržencov, však Nemec vlastne nebol. Narodil sa v Rakúsku v apríli 1889 v mestečku Branau am Inn a dlhoo tam aj žil. Keď sa schyľovalo ku prvej svetovej vojne, ušiel z Viedne do Nemecka, aby sa vyhol vojenčine.

Ďalší príklad. Najväčší Francúz. Napoleon. Za života ho dlho uznávali, po smrtii síce dlho a veľmi zaznávali, ale potom si ho znova postavili na piedestál. Napoleon, ktorý žil v rokoch 1769 až 1821, bol Korzičan talianskeho pôvodu.

Poďme ďalej. Pýcha Ruska? Najväčšia postava tejto rozľahlej krajiny? Stalin. Označovali ho za najväčšieho budovateľa vlasti a následne za najväčšieho vraha. Nebol však Rus. Bol to Gruzínec, ktorý sa narodil v mestečku Gori 18. decembra 1878. Lásku však svojim rodákom nijako neprejavil. Predvšetkým za revolúcie, keď sa Gruzínci chceli osamostatniť. Nechal ich zmlátiť. Plynulo rusky nehovoril ani na konci svojho života.

Meno Karol Bacílek už na Slovensku upadlo do zabudnutia. Kedysi však zvučalo. Najprv vo Vrútkach, kde bol spoločne s Gottwaldom komunistickým pohlavárom, známym predovšetkým tým, že holdoval alkoholu. Neskôr po vojne, sa stal vysokým funkcionárom v Prahe a neskôr najvyšším funkcionárom v Bratislave. Karol Bacílek sa narodil dňa 12. októbra 1896 v Choťánkach v Česku. Dokonca jeho života bola slovenčina ťažkým orieškom.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov