Zaujímavosti

TOP10: Budovy ako zo sci-fi filmu? Nech sa páči!

budovy

videní: 2.4K

Vo svete architektúry došlo od začiatku 60. rokov k silnej búrke pochádzajúcej z Kanady a USA. Bola to kultúrna sila, ktorá prevrátila zavedené konvenčné normy architektúry ako tornádo, ale tornádo, ktoré nielen zničilo staré a nudné, ale aj stvorilo nové a fantastické. Nové budovy boli naozaj nezvyčajné.

Toto tornádo má meno Frank Gehry. Narodil sa v roku 1929 a presťahoval sa do USA, kde začal svoju nezvyčajnú činnosť. Prekvapivo začal pracovať s nábytkom, ale to bol len prvý krok. Potom, čo našetril dostatok peňazí, začal premenou vlastného domu, čím si vytvoril meno. Nasledovali postupné kroky k tomu, aby sa stal živou ikonou architektúry, ktorá vytvorila nejeden fenomén.

1. Múzeum populárnej kultúry, Seattle, Washington

Múzeum kultúry popu, Seattle, Washington

Táto mohutná konštrukcia vyzerá, že sa taví pod mäkkým slnkom v Seattli. Táto plechová konštrukcia bola inšpirovaná rockovou hudbou a energiou, ktorú stelesňuje.

2.  Fred And Ginger, Praha, Česká republika

budovy

Tento tanečný dom sa nachádza v hlavnom meste Českej republiky. Patrí medzi najkontroverznejšie budovy, ktoré tento architekt vytvoril. Meno „Fred a Ginger“ bolo vybrané kvôli tanečníkom Freda Astairea a Ginger Rogers, ktorú inšpirívali Franka Gehryho.

3. Stata Center, Cambridge, Massachusetts

Stata Center, Cambridge, Massachusetts

Celý názov tejto budovy je „The Ray a Maria Stata Centrum pre počítačové, informačné a inteligenčné vedy“.  Od roku 2004 priťahuje Stata Center toľko pozornosti, že sa stala vlastnou legendou.

4. Koncertná sála Walt Disney v Los Angeles v Kalifornii

Koncertná sála Walt Disney v Los Angeles v Kalifornii

Trvalo viac ako 15 rokov od začiatku projektu koncertnej sály Walt Disney až po jeho dokončenie. Po dokončení v roku 2003 boli konečné náklady na projekt odhadnuté na 274 miliónov dolárov. A k ťa zaujíma, čo je inšpiráciou pre niečo tak veľkolepé, je to vietor. Gehry je vášnivý námorník, preto budova vyzerá, akoby bola v pohybe.

5. Hotel Marqués De Riscal, Elciego, Španielsko

Hotel Marqués De Riscal, Elciego, Španielsko

 Je to ďalšia extravagantná práca Gehryho a ide o luxusný hotel, ktorý vyzerá ako niečo, čo by spôsobilo, že Don Quixote zabudne na veterné mlyny a začne sa pripravovať na oveľa väčšiu bitku.

6. Budova Dr. Chau Chak Wing, Sydney, Austrália

Budova Dr. Chau Chak Wing, Sydney, Austrália

V roku 2015 Gehryho vplyv dosiahol siedmy kontinent, keď dokončil svoj prvý projekt v Austrálii. Je to budova obchodnej školy na Technickej univerzite v Sydney a odhaduje sa, že na vytvorenie nezvyčajnej tehlovej budovy, ako je táto, museli použiť približne 320 000 tehál.

7. Biomuseo, Panama City, Panama

Biomuseo, Panama City, Panama

Biomuseo, ekologické múzeum, bolo ďalším veľkým krokom pre Gehryho, pretože to bol jeho prvý projekt v Latinskej Amerike. Výrazné farby, ktoré nie sú typickou charakteristikou Gehryho diel, boli vybrané tak, aby reprezentovali bohatý charakter Panamy.

8. Marta Herford, Herford, Nemecko

Marta Herford, Herford, Nemecko

Táto budova bola textilnou továrňou, ale dotykom Franka Gehryho bola premenená na múzeum súčasného umenia. Múzeum umenia, ktoré vyzerá ako vybudované z hliny. Na Marse.

9. Budova Iac, New York

Budova Iac, New York

O tejto budove sa hovorí, že svojím konceptom najviac pripomína ľadovec. A naozaj. Vyzerá ako ľadová kryha, ktorá odpočíva v oceáne zvanom New York.

10. Rezidencia Franka Gehryho v Santa Monice v Kalifornii

Rezidencia Franka Gehryho v Santa Monice v Kalifornii

Postmoderná, avantgardná, nekonvenčná, nápadná, eklektická, chaotická. Toto a mnohé iné prívlastky dostala tvorba Gehryho, keď sa stal architektom. Samotným začiatkom však bol jeho vlastný dom, ktorý zmenil tak, aby priťahoval pozornosť nielen okoloidúcich, ale aj budúcich klientov a kritikov.

Zdroj: BoredPanda | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov