Zaujímavosti

Zero waste – výstrelok doby alebo nutnosť?

zero waste

videní: 2.6K

Zero Waste, alebo po slovensky Život bez odpadu, je označenie pre životný štýl, ktorý podporuje opätovné využívanie všetkých zdrojov bez tvorby odpadov, ich skladovania alebo ich spaľovania. Podľa tejto filozofie by mali byť všetky zdroje opätovne využívané, ako sa to deje aj v prírode.

Toľko na začiatok. Počul si už o tomto štýle života? Jeho zástancovia hovoria o nutnosti. Ľudstvo si musí uvedomiť potrebu nevytvárania odpadu. Pretože naša Zem sa postupne mení na jednu veľkú skládku. Je to naozaj tak?

Deväť miliónov ton. Takéto neuveriteľne veľké je množstvo odpadu, ktoré vyprodukovalo Slovensko v roku 2014. Z toho 1,8 milióna tony bol komunálny odpad, čo je asi 339 kg na obyvateľa ročne. Týmto sa to ale nekončí, množstvo vyprodukovaného odpadu narastá z roka na rok. Z tohoto triedime a recyklujeme iba 11 %, čím sme sa zaradili na chvost rebríčka v rámci EÚ. Až 66 % komunálneho odpadu končí na skládkach a spôsobuje znečistenie pôdy, povrchových i podzemných vôd a vzduchu.

Áno, spohodlneli sme. Je jednoduchšie kúpiť si v obchode balené potraviny, ktoré si domov prinesieme v igelitke. Tá je predsa k dispozícii v každej správnej predajni. Dokonca niekde aj zadarmo, tak prečo to nevyužiť? Možno preto, aby nás tie igelitky (a mnoho iného odpadu) raz nezasypali.

zero waste

Mnoho ľudí si myslí, že jednotlivec nič nezmení. Opak je však pravdou. Treba začať od seba. Ukázať ľuďom, vo svojom okolí, že sa to dá zmeniť. Keď prestane produkovať haldy odpadu jeden človek, možno to naša planéta až tak nepocíti. Keď však ten jeden človek spôsobí reťazovú reakciu vo svojom okolí a nájde sa 1000 takých jednotlivcov, už je to o iných číslach.

Druhým argumentom je, že za svojho života už aj tak tú odpadovú apokalypsu nezažiješ. No na tejto planéte budú žiť aj tvoje deti a deti ich detí a deti detí ich detí… Ktoré budú tiež musieť žiť, dýchať a piť vodu. Svojím prístupom vychovávaš ďalšie generácie. Videl si rozprávku WALL.E? Tak si ju pozri.

Najjednoduchšie, čo môžeš spraviť, je recyklovať. Na začiatok je to fajn, ale nestačí to úplne. Recyklácia odpadu je veľmi náročný proces, pri ktorom sa nevyhneme dopadu na životné prostredie. Najjednoduchšie a najefektívnejšie je zbytočný odpad proste nevytvárať.

Zero waste sa riadi piatimi jednoduchými pravidlami, vďaka ktorým si uvedomíš, že vytvárať čo najmenej odpadu nie je až také zložité.

zero waste

ODMIETNI ČO NEPOTREBUJEŠ – nepotrebuješ reklamné letáky, igelitky zdarma ani iné podobné blbosti.

ZREDUKUJ, ČO SKUTOČNE POTREBUJEŠ – pre svoj život nepotrebuješ toho až tak veľa. Napríklad nepotrebuješ 521. rifle a ani 314. topánky.

ZNOVU POUŽI A OPRAV – množstvo vecí, ktoré pre svoju lenivosť vyhadzuješ, majú ešte určite druhotné využitie. Jednorazové výrobky nahraď znovu využiteľnými. Prípadne daj opraviť ten kávovar a nekupuj hneď druhý len preto, že je vo výpredaji.

RECYKLUJ – ak máš predsa len doma odpad, ktorý sa nedá odmietnuť, zredukovať, opraviť ani znovu využiť, snaž sa ho zrecyklovať. Správne triedenie odpadu je veľmi dôležité.

KOMPOSTUJ – 40 % odpadu v domácnosti tvorí biologicky rozložiteľný odpad. Preto dbaj nato, aby potraviny nekončili v koši halabala.

Samozrejme, nula neznamená reálnu nulu. To nie je možné dosiahnuť. Stavebným kameňom tejto filozofie je k nule sa priblížiť.

Zaujímavosti:

Bea Johnson, autorka knihy Zero Waste Home, naplní spolu so svojou 4-člennou rodinou za rok komunálnym odpadom iba jeden zaváraninový pohár. 

Leonardo DiCaprio si zahral v dokumente Before the flood, ktorý vytvorilo National Geographic. Film odkrýva alarmujúce svedectvo o súčasných klimatických zmenách.

Podla OSN je nejvýznamnejším znečisťovateľom planéty a zároveň najväčším zdrojom skleníkových plynov živočišná výroba, teda produkcia mäsa, mlieka a vajec. 

Módny priemysel je obrovským znečisťovateľom životného prostredia. Vyciciava rozvojové krajiny, ničí ich obyvateľov a prírodu len preto, aby zvýšil svoje zisky. Veď presvedčiť ľudí, že potrebujú desiate tričko je také jednoduché, hlavne ak je za super cenu!

Bea Johnson ďalej tvrdí, že týmto menej konzumným životom dokáže ušetriť až 40 % celkového rodinného rozpočtu. 

Pri takomto štýle života si uvedomíš, že život ako taký nie je o konzume a neustálom naháňaní sa za vecami. Je o zážitkoch!

Budeš zdravší. Pri životnom štýle Zero waste sa prestaneš obklopovať škodlivými toxínmi a nekvalitnými výrobkami, ktoré škodia nie len planéte, ale aj tebe.

Zdroje: zerowasteslovakia | zerowastehome | wikipedia | YouTube | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov