Zaujímavosti

Záchranná služba zachránila orangutany z požiarov v Borneu


videní: 1.5K

Dva orangutany uviazli v lese, zatiaľ čo požiare prenikali cez West Borneo 16. septembra. Počas záchrannej operácie Medzinárodnej záchrany zvierat (IAR) v spolupráci s Agentúrou na ochranu západného Kalimantanu (BKSDA) boli zachránené. Informoval portál World Animal News.

orangutany

Pixabay

 

Orangutany, ktoré majú podľa odhadov vek okolo 20 rokov, pomenovali Bara a Arang.

Vystrašené zvieratá sa držali posledných stromov

Tím IAR, ktorý objavil orangutany, bol na požiarnej hliadke a zistil, že vystrašené zvieratá sa držia posledných stromov, ktoré stoja uprostred spálenej oblasti dažďového pralesa.

Vzhľadom na zničený les, obklopujúci orangutany, bolo rozhodnuté ich okamžite evakuovať do bezpečia orangutanského ochranného strediska IAR.

Záchranný tím pracoval rýchlo a za menej ako jednu hodinu boli oba orangutany upokojené a bezpečne premiestnené do prepravných debien. Počiatočné lekárske vyšetrenia naznačili, že obidva orangutany boli dehydratované a jeden mal v tvári guľku.

 

Záchrana orangutanov ako pripomenutie závažnej a trvalej hrozby

Záchrana slúži ako jednoznačné pripomenutie závažnej a trvalej hrozby, ktorú táto ekologická katastrofa predstavuje pre biodiverzitu Borneo.

„Na základe našich skúseností s ničivými následkami lesných požiarov v roku 2015 je pravdepodobné, že následky týchto požiarov sú citelné aj dlho po ich zahasení,“ uviedol vo vyhlásení zaslanom spoločnosti WAN Tantyo Bangun, predseda predstavenstva IAR Indonézia . Ďalším upozornením je, že táto záchrana bola len začiatkom. “Mnoho orangutanov zostane uviaznutých potom, čo ich lesné domovy zhoria, čím sa spustí vlna naliehavých záchranných akcií.”

 

Orangutany sa stanú čoraz zraniteľnejšie

V roku 2015 IAR spolu s ministerstvom životného prostredia (ministerstvo LHK) zachránili vyše 40 orangutanov.

“Ministerstvo LHK a záchranné strediská orangutanov v Indonézii budú čoskoro ochromení a zotavenie z týchto požiarov bude zdĺhavé, čím sa orangutany stanú čoraz zraniteľnejšie, čím sa druh priblíži k vyhynutiu,” pokračoval Bangun.

 

Nebezpečenstvo smrti alebo hladu

Podľa Karmele Llano Sanchez, riaditeľa IAR Indonézia, ich tím pracuje nepretržite takmer dva mesiace na zabezpečení rehabilitačného miesta pred ohňami. Je smutné, že ešte treba urobiť veľa pre záchranu všetkých orangutanov, ktorým hrozia následky brutálneho požiaru.

„Našťastie sú tieto dva orangutany v bezpečí, ale obávam sa toho, že v dôsledku súčasných požiarov hrozí oveľa viac nebezpečenstvo smrti alebo hladu,“ uviedol Alan Knight OBE, generálny riaditeľ IAR, ktorý poznamenal, že „iba úsilie v oveľa väčšej miere rozptýli obrovské nebezpečenstvo, ktoré tieto požiare predstavujú pre život opíc. “

 

Bara a Arang by mali byť schopné návratu do lesa

Zachránené orangutany Bara a Arang sú v súčasnosti pod lekárskym dohľadom s liečbou v rehabilitačnom centre orangutanu IAR. Pretože obidva orangutany sú divoké, nevyžadujú zdĺhavú rehabilitáciu a mali by byť schopné návratu k slobode lesa.

Keď sa tieto orangutany budú považovať za zdravé, premiestnia sa do bezpečia národného parku Gunung Palung (TANAGUPA), ktorý na základe výsledkov rozsiahlych prieskumov má dostatok potravín, priestoru a biodiverzity. Štatút národného parku tiež zaručí bezpečie a ochranu orangutanov.

„V reakcii na správy o orangutanoch postihnutých lesnými a pozemnými požiarmi pripravilo stredisko TANAGUPA niekoľko translokačných miest, ktoré týmto orangutanom umožnili ešte raz prosperovať,“ uviedol M. Ari Wibawanto, vedúci národného parku. „Všetky činnosti v súvislosti s premiestnením musia byť v súlade so štandardným operačným postupom, ktorý sme pripravili.“

 

Zdroj: World Animal News topdesat

 

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov