Video

Porsche vysvetľuje, prečo brzdy pískajú

Porsche vysvetľuje, prečo brzdy pískajú

videní: 2.6K

Porsche reaguje na „sťažnosti“ majiteľov ohľadom pískania bŕzd náučným videom. Z neho nemusia ťažiť len tí, ktorí majú zuffenhausenský recept na zážitky doma v garáži, ale naučia sa mnoho aj majitelia ostatných značiek. Krásny zvuk motora do určitej miery pôsobí ako dokonalý audiosystém. V prípade Porsche poteší o to viac, zvuk vytočeného boxer motora je prosto návykový. Fanúšikovia áut, a nielen oni, poznajú aj jeden z nepríjemných zvukových sprievodov. A prečo brzdy pískajú? Oficiálne video hovorí, že je to do určitej miery úplne normálny jav.

Pískanie aj pri TOP brzdových systémoch

Pri brzdení brzdová sústava auta mení pohybovú energiu na teplo. Pritom dochádza aj u najlepších bŕzd sveta k jemnému chveniu a vibráciám. A práve ony zapríčiňujú piskľavé zvuky od kolies. Rotujúci brzdový kotúč potom pôsobí ako „reproduktor“ a hrá na nie príliš ľubozvučnú nôtu. Samozrejme, že môže ísť aj o určitú formu poruchy, alebo vám brzdové obloženie dáva vedieť o potrebnosti výmeny. Nie je to tak vo všetkých prípadoch a Porsche hovorí, že ak je mechanicky všetko v poriadku, je to prirodzené aj pri špičkovo fungujúcom brzdovom systéme. Navyše, ťažké alebo aj športové autá potrebujú na čo najkratšie zastavenie dimenzované brzdové komponenty, ako napr. kotúče a platničky. Čím je plocha, ktorou platňa pôsobí na kotúč, väčšia, tým je pískanie pravdepodobnejšie.

Ukazujú tiež postup pri vývoji brzdových systémov a pripomínajú, že obmedzenie „prirodzeného“ pískania bŕzd je jedným z cieľov konštruktérov. Hovoria aj o častiach brzdových platní a strmeňov, ktoré majú zabudované časti na obmedzenie pískania a frekvencie, ktorú každý materiál prirodzene vydáva. Avšak kvôli postupnému opotrebovaniu, vlhkosti, rôznym klimatickými podmienkam a korozívnym faktorom sa pískanie bŕzd vylúčiť nedá, nejde však vôbec o určitú formu chyby. Video pôsobí do určitej miery až „ospravedlňujúco“. Vyzerá to tak, že mnoho zákazníkov sa na nepríjemné zvuky sťažuje. Porsche dodáva, že bezpečnosť vodičov značky dávajú na piedestál, a preto sa nie je čoho obávať…

Zdroj: topspeed.sk | topdesat

Článok vznikol v spolupráci s motoristickým portálom topspeed.sk

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov