TOP 10

Psy: 10 vecí, ktoré o nich možno nevieš


videní: 3.2K

Psy a ľudia žijú bok po boku približne 15 000 rokov, takže si môžeš myslieť, že sa poznáme veľmi dobre. Ale je tu toho viac, čo možno ešte nevieš. Tu je niekoľko málo známych faktov o našom najlepšom kamarátovi, ktoré priniesol portál Live Science

Pixabay

Psy dostávajú naše choroby …

Ľudia a psy sa koniec koncov nelíšia. Každý rok sa diagnostikuje rakovina asi 6 miliónom psov a psy dostávajú psie verzie zriedkavých ľudských porúch, ako je napríklad neuronálna ceroidná lipofuscinóza, ktorá vedie k neschopnosti chodiť alebo ovládať svoje svaly. Zatiaľ čo choroba je smutná pre ľudí aj domáce zvieratá, zdieľanie chorôb prospieva obidvom druhom. Klinické skúšky sa ľahšie uskutočňujú na domácich miláčikoch, čo lekárom dáva zvierací model ľudskej choroby.

 

… A môžu tiež cítiť naše choroby

Ak máš rakovinu, cukrovku alebo epilepsiu, tvoj pes by to mohol vedieť ako prvý. Štúdie ukázali, že psy môžu byť trénované tak, aby signalizovali rakovinu pľúc, prsníka, kože, močového mechúra a prostaty. Vedci majú podozrenie, že psíky zachytávajú mimoriadne slabé vône vydávané abnormálnymi bunkami.

Psy sa čoraz viac používajú aj ako služobné zvieratá pre ľudí trpiacich cukrovkou v prípade, keď poklesne hladina cukru v krvi. Špeciálne vycvičené zvieratá môžu zistiť vôňu týchto výkyvov (sladká na vysokú hladinu cukru v krvi, kyslá na nízku hladinu) a upozorniť svojich majiteľov ešte pred tým, ako sa u nich prejavia príznaky.

Najzáhadnejšie zo všetkých sú rozptýlené správy, že tvoj domáci miláčik môže predpovedať epileptický záchvat 45 minút pred začiatkom. Nikto nevie, na čo by sa psy mohli pri tom sústrediť, ale teórie siahajú od neznámej vône po jemné zmeny správania.

Pixabay

Môžu premýšľať

Podľa prieskumu, ktorý sa uskutočnil v roku 2009 na stretnutí Americkej psychologickej asociácie, môžu byť psy rovnako chytré ako 2-ročné deti. Border kolie sú najlepšími psami v kategórii inteligencia, niektoré z plemien sú schopné porozumieť až 200 slovám. Pudel, nemecký ovčiak, zlatý retriever a doberman dokážu obsadiť päť najšikovnejších plemien. (Najobľúbenejšie plemeno v Amerike, labradorský retriever, je na siedmom mieste.)

Vedci uviedli, že staršie plemená, ako beagle, sú pomalými žiakmi sveta psíkov. Na rozdiel od novších plemien psov, ktoré sú určené na spoločenské účely, boli staré plemená chované na stopovanie a lovenie, čo im možno dávalo viac sily než rozumu.

 

Pes môže spôsobiť, že budeš chorí

Všetci sme počuli kačicu, že tlama psov je čistejšia ako ľudská (nie je), ale v skutočnosti môžu psy prenášať patogény, ktoré škodia ľuďom. Besnota, fatálne neurologické ochorenie, je najslávnejšia. Aj keď vakcíny, ktoré sú zákonom povolené vo väčšine štátov, môžu šírenie zastaviť. V niektorých prípadoch je známe, že potrava pre psy spôsobuje u ľudí otravu jedlom vďaka kontaminácii baktériami Salmonella. Asi najstrašidelnejšou zo všetkých je štúdia z roku 2003 uverejnená v The Veterinary Record, v ktorej sa zistilo, že ľudia by sa mohli nakaziť parazitickým oblým červom Toxocara canis hladením kožušiny infikovaných psov. Škrkavka, ktorá rastie v črevách psov, môže u ľudí rásť v chrbte oka, čo spôsobuje slepotu. Niekedy sa tiež zdržiavajú v ľudskej pečeni a pľúcach.

Infekcie škrkavky u ľudí sú zriedkavé a náležitá veterinárna starostlivosť môže zabezpečiť, aby psy zostali bez červov. Britský veterinár a spoluriešiteľ štúdie napriek tomu v roku 2003 pre časopis New Scientist povedal, že majitelia psov majú pre hygienu význam. „Umyte si ruky pred jedlom,“ povedal pre časopis, „aj po maznaní.“

 

Cítia závisť …

Psy vedia, keď sa im nedarí. Štúdia z roku 2008 uverejnená v časopise Zborník z Národnej akadémie vied zistila, že keď psíky videli, ako iné psíky dostávajú za prácu odmenu a oni vykonávali to isté bez odmeny, neodmenené psy boli rozrušené, škrabali sa a vyhýbali sa pohľadu na odmenených psov. Tiež prestali robiť trik oveľa rýchlejšie, ako keby boli sami a nedostali odmenu.

Verzia psov pre žiarlivosť nebola taká sofistikovaná ako pre človeka: Nezdalo sa, že by zvieratám nevadilo, keby ostatné psíky dostali klobásu, zatiaľ čo oni práve dostali chlieb, a bolo im jedno, či iný pes dostane jedlo pre nič za nič, zatiaľ čo oni majú robiť triky. Vedci však napísali, že zistenia boli dobrým dôkazom toho, že byť zelený závisťou nie je len pre primátov.

psy

Pixabay

… Ale nie vinu

Oči šteniatka, ktoré na teba tvoj pes hodí, keď ho karháš už po desiaty raz, nie sú známkou viny. Len reaguje na vaše pokarhanie.

Keď si majitelia psov mysleli, že ich psy jedli zakázané jedlo a pokarhali ich, vyzerali rovnako vinne bez ohľadu na to, či jedlo skutočne jedli. V skutočnosti psíky, ktoré boli neoprávnene obviňované z úlovku jedla, často vyzerali vinnejšie ako tie, ktoré skutočne jedlo jedli. Ukázalo sa, že tie oduševnené oči napokon neodrážajú žiadne vyhľadávanie duší.

 

Vychované psy žijú dlhšie

Ak tvoj pes nezostane mimo záujmu, môže žiť dlhšie. Poslušné, učenlivé plemená psov žijú dlhšie, podľa prieskumu uverejneného v júni 2010 v The American Naturalist. Štúdia porovnávala spotrebu energie, osobnosť, mieru rastu a životnosť 56 plemien psov. Po kontrole faktorov, ako je veľkosť tela, vedci zistili, že odvážne a agresívne plemená žili rýchlo a uhynuli mladé. Rastú rýchlejšie ako poslušné plemená, ktoré sa tešia potešeniu, a mali tiež vyššiu spotrebu energie. Zistenia naznačujú, že pri selektívnom šľachtení osobnosti sa ľudia neúmyselne napojili na súvisiace vlastnosti, ako je metabolizmus a dlhovekosť.

Pixabay

Psy sú najrozmanitejšie vyzerajúce cicavce v okolí

Od sklesnutého psa ako je bassett po elegantného a štíhleho weimarského psa vykazujú psy úžasnú rozmanitosť tvaru tela. Štúdia publikovaná v The American Naturalist v roku 2010 zistila, že rozdiely medzi lebkami plemien psov sú rovnako výrazné ako rozdiely medzi úplne samostatnými druhmi cicavcov. Napríklad lebka kólie sa líši od labky pekinskáho psa, ako lebka mačky od mroža.

Vďaka tejto rozmanitosti sú psy skvelým druhom na štúdium toho, ako gény fungujú, čo výskumníkom umožňuje spájať gény s určitými vlastnosťami – napríklad to, čo robí šarpeje vrásčité a jazvečíky tak dlhé.

 

Lassie, náboženská ikona alebo sociálne lepidlo?

V staroveku ľudia videli psy ako viac ako len užitočné zvieratá; psy mali tiež duchovnú úlohu. Trojhlavý chrt zvaný Cerberus strážil podsvetie v gréckej mytológii, zatiaľ čo starí egyptskí balzamisti si vzali za svojho patróna Anubisa, boha s hlavami. V mayskom folklóre sa verilo, že psy vedú mŕtvych k posmrtnému životu. V Nepále vyhradil jesenný festival Tihar deň na počesť psov kvetinovými girlandami a jedlom.

V súčasnosti sú psy pravdepodobne vnímané viac ako miláčikovia než náboženské osobnosti, ale ľudia sú stále zbláznení do psov. Podľa prieskumu Americkej asociácie výrobcov domácich výrobkov za obdobie rokov 2009 – 2010 má 39 percent amerických domácností aspoň jedného psa z celkovo 77 miliónov domácich psov usídlených v amerických domovoch. V jednom nedávnom prieskume uviedlo 80 percent majiteľov psov interakciu so svojimi psami viac ako dve hodiny denne. Mnohí uviedli, že svojich domácich miláčikov sledujú.

Najlepší priateľ človeka vám môže zaobstarať dokonca viac ľudských priateľov. Štúdia z roku 2000 uverejnená v časopise British Psychological Society zistila, že prechádzka so psom prinajmenšom strojnásobila počet sociálnych interakcií, ktoré mal človek. Psy vyvolali pozitívny spoločenský kontakt, aj keď zviera vyzeralo drsne alebo majiteľ bol oblečený v ošumelom oblečení.

 

Zdroj: Live Science | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov