Zaujímavosti

Rudolf Slánsky: Kto je nepriateľ alebo zradca?

Rudolf Slánsky: Kto je nepriateľ alebo zradca?

videní: 2.1K

Ako rozhodnúť, kto je nepriateľ alebo zradca? Niekedy je to ľahké, inokedy to ide riadne ťažko. V talóne boli po druhej svetovej vojne, keď sa moci chytili komunisti, viacerí. Medzi nimi aj neskorší prezident Antonin Zápotocký. Nakoniec sa ním stal Rudolf Slánsky, generálny tajomník Komunistickej strany Československa.

Detských riekaniek je mnoho. Hlavné tých, kde ten, na koho padne posledné slovo, musí z kola von. Bolí to, ale dá sa to prežiť. V roku 1948 sa aj Stalin hral v Československu na akúsi riekanku. Absurdnú riekanku. Českým a slovenským komunistickým pohlavárom sa vtedy za výdatnej pomoci a zväčša pod hrubým nátlakom sovietskych súdruhov podarilo zlikvidovať skutočný, ale najmä domnelý odpor. V tomto období padali nie len hlavy, ale aj celé spoločenské triedy. Potom prišli na rad najvyšší štátni a stranícki funkcionári. Veď sa pravda ukáže, kto je ušľachtilý a kto zrádza a kto je žabou sediacou na prameni.

Otázka znela: Kto v tomto období mohol škodiť vlastnej krajine? Sovietski súdruhovia začali tipovať. Čo taký Zápotocký? Ako predseda vlády vyhlásil, že emigrantom treba umožniť slobodný odchod z krajiny, „nech si idú.“ Totálna drzosť. Molotov, Stalinov najoddanejší služobník, si na nejakej „pijackej“ párty v Kremli robil z neho žarty. Údajne povedal: „Nech žije súdruh Zápotocký, laureát štátnej ceny!“

Na hľadáčik sovietskych pohlavárov sa dostal aj Rudolf Slánsky, generálny tajomník Komunistickej strany Československa. Veď v Moskve ho predsa kritizovali už za čias prvej republiky. Stalin ho označil za zradcu, potom to odvolal, potom ho opäť podozrieval.

A čo tak Gottwald? Najvyšší z najvyšších. Aj jeho v Moskve v minulosti často kritizovali. Vyčítali mu, že po kmunistickom prevrate postupoval proti triednym nepriateľom príliš umiernene.

Na koho nakoniec padne to najťažšie obvinenie? Kurzy by v zmysle dnešných stávkových kancelárii boli vysoké asi na viacerých predstaviteľov. Napokon sa vo väzení ocitol Rudolf Slánsky – ako jeden z najvyšších predstaviteľov komunistov. Padlo na neho slovo „zradca“ a musel ísť z kola von. Popravili ho v decembri 1952.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov