Zaujímavosti

Wilhelm Canaris: Školácka chyba, alebo ako prišiel veľmajster špionáže o život

Wilhelm Canaris: Školácka chyba, alebo ako prišiel veľmajster špionáže o život

videní: 2.6K

Veľmajster špionáže menom admirál Wilhelm Canaris, ktorý žil v rokoch 1887 až 1945 sa dopustil školáckej chyby. Stratil to najcennejšie – svoj život.

Hitler mal rád tvrdých mužov. Námorný dôstojník menom Wilhelm Canaris patril medzi nich. V čase, keď sa začal Hitlerovi pozdávať, mal už čo si za sebou. Ako pobočník kapitána krížnika Dresden sa pričinil o jeho víťazstvá v prvej svetovej vojne, prekonal dobrodružnú cestu od čílskych brehov, kde krížnik padol na dno, následne sa osvedčil v ponorkovej vojne či v Španielsku pri plnení takzvaných spravodajských úloh.

Canaris však disponoval aj inými predispozíciami. Od školských čias sa venoval štúdiu jazykov a v malíčku ich mal hneď niekoľko. A čo viac, nebol naklonený republike a už vôbec nie komunistom, za to vodcovi, až chorobne. Canaris nepatril medzi vysokých mužov – meral iba 160 centimetrov. Napriek tomu ho Hitler v roku 1935 vymenoval za šéfa vojenskej spravodajskej služby Abwehr.

Canaris sa so zápalom pustil do práce. Zreformoval celú tajnú službu, rozdelil ju do troch veľkých oddelení – spravodajského, sabotážneho, kontrašpionážneho. Už v roku 1938 mal Abwehr 30 000 agentov a a sebou mnohé mimoriadne úspechy. Canaris si vyslúžil povýšenie od fuhrera na admirála.

Veľmajstrovi špionáže sa v tom čase už mnoho Hitlerových činov nepáčilo. Napríklad to, ako sa Hitler zbavil opozície v najvyššom velení armády. Navštívil Poľsko a videl brutálnosti, ktorej sa dopúšťali nemecké vojská. Canaris začal hrať na dve strany. V hlbokom utajení. V takom hlbokom, že odborníci sa dodnes nedopátrali celej pravdy.

Hitler po čase prestal Canarisovi dôverovať. Prispelo k tomu aj to, že niekoľko agentov prebehlo k nepriateľovi. Písal sa február 1944 keď Hitler zbavil Canarisa funkcie. Po atentáte na Hitler v júli toho istého roku, sa admirál ocitol vo väzení. Napodiv, našli sa denníky Canarisa. Trvalo síce dlho, kým ich vypátrali – a aj to sa z nich zachovali len časti, ale stačilo to.

Hitlera označil Canaris ako „bič boží“ pre Nemecko. Admirála odsúdili na smrť a obesili na oceľovej strune. A to preto, aby umieral dlho a veľmi bolestivo.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov