Zaujímavosti

Heydrich: Neopatrnosť protektora Čiech a Moravy ho stála život

Heydrich: Neopatrnosť protektora Čiech a Moravy ho stála život

videní: 2.2K

Reinhard Heydrich mal na starosti bezpečnosť krajiny. Svoju však neustrážil. Napriek tomu, že si myslel, že okupovaný český národ pokorne skloní hlavu, stal sa úplný opak. O Heydrichovi hovoria ako o neprezieravom mužovi. Napriek tomu, že prezieravosť bola jeho hlavná náplň práce. Atentát na Heydricha bol najväčším činom protifašistického odboja za druhej svetovej vojny. Umožnil ho sám Heydrich.

Reinhard Heydrich bol veliteľom nacistickej tajnej služby – gestapa aj niekoľkých ďalších inštitúcií podobného zamerania. Heydrich predsa musel vedieť o všetkých tajných plánoch už v čase, keď sa rodili v hlavách. Čo však nepredpokladal – a oprávnene mal predpokladať – bolo to, že sa naňho chystá atentát. Chceli ho zlikvidovať.

Heydrich bol mocným mužom. V máji 1942 bol neobmedzeným vládcom protektorátu Čechy a Morava. Na okamžitú smrť a do koncentrákov posielal tisícky ľudí. Chcel zotročiť či dokonca vyhubiť celý tento národ. Šéf bezpečnosti si však nedal pozor. Neuvedomil si, že sa musí starať aj o vlastnú bezpečnosť.

Skupinka československých parašutistov vyslaných z Londýna pripravovala na Heydricha atentát. Vedeli o ňom všetko, ba dokonca aj to, čo včera večeral. Celé dni sa túlali v okolí Břežan, poznali tam azda každý krík, strom či zákrutu a priekopu. Do úvahy prichádzalo viacero možností, ako šéfa gestapa zlikvidovať. Uvažovali napríklad o tom, že zaútočia na jeho vlak, otrávia ho ovocím, mäsom či prepadnú na ceste. Atentátnici zistili, že zo svojho sídla v Panenských Břežanoch chodieva na Hradčany v tom istom čase, po tej istej ceste v otvorenom aute. Jediným ochrancom bol v tom čase iba šofér.

Atentátnici si na Heydricha počkali dňa 27. mája 1942 v pražskej časti Libeň. V rozhodujúcom momente však jednému z atentátnikov – Gabčíkovi zlyhal samopal. Kubiš však granátom protektora poranil.

Po jeho smrti Hitler sprísnil všetky bezpečnostné opatrenia. Heydrich svojou neopatrnosťou a príkazom zastaviť auto a strieľať na útočníkov prišiel o život.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov