Zaujímavosti

Ako prebiehal vznik Slovenského štátu?

Vznik Slovenského štátu

videní: 2.2K

Hitler zrýchlil tempo. V podstate sa mu prepieklo všetko, na čo sa doposiaľ vrhol. V marci 1939 podstúpil veľké riziko. Bleskovo rozdelil Československo, pričom časť okupoval a z ďalšej si vytvoril vazala. Okrem iného – prezidenta Jozefa Tisa prinútili, aby podpísal vyhlásenie. Takto sa dá v skratke opísať vznik Slovenského štátu.

Pozrime sa v kratkosti na podrobnosti vzniku Slovenského štátu. Jozef Tiso prichádza do Berlína na Hitlerove pozvanie. Hitler mu ponúka možnosť vytvoriť samostatný Slovenský štát. V podstate ihneď. Vraj je to pre dobro Slovenska – pretože – ako mu práve hlásil Ribbentrop, a to bola lesť – na naše územie sa chystajú maďarské vojská sústredené pri hranici, a čo viac – na časť územia si nárokujú aj Poliaci. Tisovi zároveň predložili vyhlásenie o nezávislosti, dokonca preložené do slovenčiny. Tisovi sa podarilo aspoň vymôcť, že vyhlásenie dá na druhý deň schváliť slovenskému parlamentu.

Násilie prepuklo na ďalší deň, teda 15. marca, v čase, keď si Hitler pozval do Berlína československého prezidenta Háchu. Prijali ho síce s pompéznosťou, ale zaobchádzali s ním ako s vazalom. Hitler najprv spustil na delegáciu spŕšku nadávok.

Hitler nútil Háchu, aby podpísal vyhlásenie, že sa Čechy a Morava podriaďujú Nemeckej ríši. Keď sa Hácha zdráhal, veliteľ letectva a jeden z najväčších zloduchov spomedzi nacistov – Göring, mu ľútostivo povedal: „Veľmi by ma mrzelo, keby som ráno krásnu Prahu musel zmeniť na rumovisko.“ Hácha odpadol, vzkriesili ho injekciou. Napokon podpísali. Okupácia Čiech a Moravy sa začala.

Poliaci, ďalší v poradí, sú však neoddanejší a navyše majú zmluvy s inými krajinami. Nacisti sa však nezastavili pred ničím. Gisevius píše: „Alfa a omega všetkých Hitlerovských úvah je použitie násilia …“ Nebolo porady, na ktorej by nebol spomínal vojnu. Ak chcel zdolať Poliakov, musel sa spojiť so Sovietskym zväzom. Z archívov dnes už vieme, že Sovietsky zväz od začiatku svojho jestvovania netúžil po ničom inom ako po svetovej proletárskej revolúcii.

Dva systémy plné vzájomnej nenávisti sa spojili a vykročili so zbraňou v ruke s cieľom podrobiť si Európu.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov