Zaujímavosti

Prvý vertikálny les v Afrike obohatí púšť o výdatnú zeleň

les

videní: 2.3K

Egyptská púšť bude už onedlho hostiteľom prvého vertikálneho lesa na africkom kontinente. Budovy pokryté stromami obohatia miestnym obyvateľom život a tento les sa stane unikátom.

Taliansky architekt a urbanista Stefano Boeri predstavil návrhy troch budov pokrytých stromami a rastlinami absorbujúcimi znečistenie v novom administratívnom hlavnom meste Egypta, ktoré je vo výstavbe v púšti. Na východ od Káhiry vyrastie les, ale tentokrát bude troška špeciálne prispôsobený tamojšiemu svetu.

Navrhol už vertikálne lesy pre mestá po celom svete – ale egyptský projekt bude prvý svojho druhu v Afrike.Jedná sa o spoluprácu s egyptským designerom SHIMAOU Shalash a talianskeho krajinárskeho architekta Laura Gatti na trojicu krychlovitých sedempodlažných budov, ktoré budú pomáhať rozvíjanému mestu.

Budovy budú mať vysadené terasy obsahujúce 350 stromov a 14 000 kríkov a to viac ako 100 rôznych druhov. Jedna z troch budov bude hotel, zatiaľ čo v ostatných dvoch budovách budú bytové jednotky. V plánovanom novom hlavnom meste sa nakoniec vybudujú ministerstvá, veľvyslanectvá, obytné štvrte a finančný okres. Nahradí súčasné hlavné mesto Káhira, ktoré trpí silným preplnením, preťažením dopravy a znečistením ovzdušia.

Prečo na tom záleží?

Vertikálne lesy zabalia tisíce štvorcových metrov zelene do niekoľkých stoviek metrov štvorcových mestského priestoru. Podľa Boeriho poskytujú tieň a vytvárajú biotopy pre vtáky a hmyz .Stromy, kríky a rastliny absorbujú oxid uhličitý, produkujú kyslík a filtrujú prach zo vzduchu.

Tento koncept sa začal v roku 2014 spolu s milánskym Bosco Verticale, dvojicou obytných 110 a 76 metrov vysokých vežových blokov navrhnutých spoločnosťou Boeri s približne 900 stromami a viac ako 20 000 menšími rastlinami a kríkmi.

V posledných rokoch sa veľké projekty zelenej architektúry zakorenili vo veľkých mestách, od záhrad Singapuru pri zátoke až po Sydney a jej Central Park. Medzitým sa buduje lesné mesto Liuzhou – ďalší projekt Boeri – v južnej čínskej provincii Guangxi. Jeho budovy bude pokrývať viac ako 40 000 stromov a 1 milión rastlín. Očakáva sa, že stromy a rastliny v lesnom meste Liuzhou absorbujú ročne 10 000 ton CO2 a 57 ton znečisťujúcich látok, pričom vyprodukujú asi 900 ton kyslíka.

V Holandsku spoločnosť Boeri navrhla aj 19-poschodový vertikálny les Trudo , v ktorom sa bude nachádzať 125 dostupných bytových jednotiek zameraných na rodiny s nízkymi príjmami.

Vertikálne lesy okrem boja proti znečisteniu tiež pomáhajú predchádzať klčovaniu lesov a zabezpečujú viac bývania – čo je rastúci problém, keďže sa svet naďalej zaľudňuje. Podľa OSN bude do roku 2050 v mestách žiť 68% svetovej populácie v porovnaní s dnešnými 55%.

 

Zdroj: weforum | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov