Zaujímavosti

Zvieratá nám jedného dňa pomôžu vyliečiť nielen rakovinu, ale aj bolesť kĺbov

zvieratá

videní: 2.1K

Ako ľudia sa môžeme cítiť dosť vďačný z našej evolučnej šarže. Aj napriek tomu, že zvieratá žijú kratšie, máme sa od nich čo učiť. Hlavne čo sa týka zdravia.

Ani starnutiu zabrániť stále nevieme. Napríklad miera osteoartritídy sa od polovice 20. storočia zdvojnásobila. Srdcové choroby vo vyspelých krajinách sú každoročne príčinou stoviek tisícov úmrtí – každé tri minúty príde jedno.

Pohľad do živočíšnej ríše môže byť dobrým miestom na nájdenie nových spôsobov prevencie a liečby týchto stavov. Naša DNA môže byť pozoruhodne podobná s DNA šimpanzov a iných zvierat, ale práve tieto rozdiely nám môžu v budúcnosti pomôcť s liečbou mnohých chorôb.

Šimpanzy a srdcové choroby

Ako sa vyvíjali ľudia, genetické zloženie sa zmenilo a zvýšilo sa tým riziko upchávania tepien. Ak to skombinujeme s našim zvýšením príjmom čerstvého mäsa a iných potravín, ktoré zvyšujú naše šance na ochorenie srdca, skutočne si varíme dokonalú búrku.

Nedávny výskum ukazuje, že to bola strata špecifického génu, ktorá zvýšila naše riziko kardiovaskulárnych chorôb v porovnaní s inými zvieratami, vrátane nášho najbližšieho bratranca šimpanza. V budúcnosti by sme mohli použiť genetické inžinierstvo na zníženie rizika srdcových chorôb.

Krtko a rakovina

Nahý krtko síce nie je tvor, ktorého vidíme na vlastné oči každý deň, ale tento hlodavec, ktorý sa hrabe v zemi, nemá nikdy rakovinu. Môže nás tiež naučiť niečo o dlhovekosti. Vzhľadom na svoju veľkosť by mali podobne dlhý čas ako ich potkaní príbuzní (4 roky), ale často žijú 7 krát dlhšie. Jedného dňa by nám tento hlodavec mohol pomôcť v boji proti rakovine.

Klokany a osteartróza

Kľúčovým dôvodom pre osteoartritídu je hlavne obezita, zlé držanie tela a zlé zarovnanie kĺbov. Mnoho primátov a mäsožravcov má podobné problémy s kĺbmi ako ľudia, pričom veľké opice vykazujú najvyššiu prevenciu kĺbových ochorení.

Na druhej strane sú tu skákavé zvieratá – klokany. Tie sa dokážu odraziť rýchlosťou 60 kilometrov s malým rizikom artritídy až do vysokého veku. Jedinečná štruktúra chrupavky im umožňuje vydržať opakované ohýbanie a dopad na obe nohy. Výskum ako je tento by mohol pomôcť zlepšiť materiály používané na umelé implantáty kolien u ľudí.

Jaskynná ryba a cukrovka

Cukrovka je globálny zdravotný problém a je hlavnou príčinou slepoty, zlyhania obličiek, srdcových záchvatov, mozgovej príhody a amputácie. Toto ochorenie má takmer jeden z desiatich dospelých a miera cukrovky je na vzostupnej trajektórii. Zvieratá ňou ale trpia menej.

Tieto malé rybky na riasach sa môžu flákať bez toho, aby im ublížili, pretože sú jedinečne prispôsobené na prežitie bez regulácie hladiny cukru v krvi . To znamená, že symptómy, ktoré sa bežne vyskytujú u diabetikov, ktorí majú veľmi rôznu hladinu glukózy v krvi, sa nezdajú byť problémom pre tieto ryby. Vedci dúfajú, že pochopíme viac o týchto rybách a jedného dňa by sme mohli nájsť lepšie riešenie tejto choroby.

Zebra a žalúdočné vredy

V prostredí, ktoré je stále viac pod tlakom, si uvedomujeme svoje duševné zdravie. Často však prehliadame, ako to môže ovplyvniť naše fyzické zdravie. Naše vyššie spracovateľské centrá v mozgu často spájajú ťažké veci, ktoré sa dejú v našom živote. To znamená, že dlhodobo trpíme chronickým stresom. Nakoniec to môže viesť k žalúdočným vredom.

Zebry zvyčajne trpia stresom počas kratších období, napríklad keď hľadajú potravu alebo sa snažia vyhnúť dravcom. Zriedkavo zažívajú dlhšie chronické obdobia stresu. Výskum však ukázal, že vystavenie zvierat ako sú potkany, trvalému dlhotrvajúcemu stresu, môže vyvolať vredy podobné tým, ktoré sa pozorujú u ľudí. Toto slúži ako dobrá pripomienka, že náš neustále stresujúci moderný životný štýl je dobrý pre všetky aspekty nášho zdravia.

 

Zdroj: weforum | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov