Zaujímavosti

Dánsko experimentuje s kultivačnými vitamínmi, po ktorých má depresia vymiznúť

depresia

videní: 1.6K

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) postihuje depresia 300 miliónov ľudí na celom svete. Každý rok sa ale lieči menej ako polovica postihnutých.

Dánsko sa preto pokúša o iný prístup – ľudí trpiacich depresiou vyzývajú, aby sa zúčastňovali na kultúrnych podujatiach. Nazývajú ich svojsky Kultirvitaminer, alebo kultivačné vitamíny, ktoré sa aktuálne zavádzajú v štyroch mestách. Depresia by tak mohla vymiznúť zo životov ľudí.

Vyhýbajú sa tak práškom a iným sedatívam, ktoré inak predpisujú lekári svojim pacientom. Vyhnú sa tak vedľajším účinkom a nevyžaduje sa priame zapojenie klinického personálu, ale môžu im pomáhať laicky vyškolení ľudia. Stretávajú sa tu skupinky ľudí, ktoré spolu prežívajú všetko od koncertov až po spoločenské kolospevy.

Znižuje to úzkosť a zvyšuje odolnosť

V Aalborgu, kde sú tieto skupinové spevy súčasťou programu, majú tiež dohodu s miestnym symfonickým orchestrom a zúčastňujú sa skúšok a živých koncertov. Vedci tvrdia, že počúvanie hudby znižuje stres a úzkosť, ktorá je spojená s depresiou.

Účastníci tiež navštevujú umelecké galérie a múzeá a pracujú na tvorivých činnostiach, pri ktorých sa preukázateľne zlepšuje ich mentálny stav. Program zahŕňa aj také aktivity ako čítanie kníh či prechádzky pri mori.

Umenie ako liečba ľudí trpiacich depresiou začalo vo Veľkej Británii pred viac ako 20 rokmi. Švédsko a Nórsko tiež začali propagovať tento prístup a zaznamenali značný úspech. Svetová zdravotnícka organizácia tvrdí, že tieto vitamíny zaznamenali po celom svete sľubné výsledky, najmä pokiaľ ide o pomoc ľudom, ktorých trápi depresia.

Svetové ekonomické fórum zdôraznilo potrebu ukončiť stigmu spojenú s problémami duševného zdravia ako prvý krok, ktorý umožní ľudom prihlásiť sa k vyhľadaniu liečby. Vyzvalo zamestnávateľov k tomu, aby vybudovali zdravšie pracoviská, ktoré podporujú duševné zdravie.

Boli by ste spokojnejší, keby sa aj na Slovensku udiala takáto reforma v prípade liečenia tejto tajuplnej choroby, ktorá zasahuje v plnej sile až príliš neskoro? Ak by mali ľudia takúto možnosť už od štátu, žilo by sa nám všetkým určite o niečo lepšie.

 

Zdroj: weforum | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov