Zaujímavosti

Keď sa tí, ktorí si majú pomáhať, navzájom vraždia

Keď sa tí, ktorí si majú pomáhať, navzájom vraždia

videní: 2.4K

Nachádzame sa stále v časoch boľševizmu. Po vojne sa v Sovietskom zväze odohrával ťažký boj medzi organizáciami, ktoré si mali pomáhať. Hlavy padali aj na najvyšších miestach. Aj hlava maršala Žukova, ale iba dočasne. A tak to vyzerá, keď sa navzájom vraždia tí, ktorí by mali stáť pri sebe.

Priaznivci filmového plátna nám určite dajú za pravdu, že sa natočili množstvo filmov o tom, ako sa príslušníci bezpečnostných služieb púšťajú do bratovražedného boja. Ako príklad môžeme uviesť Vojnu policajtov, či Prehnití proti prehnitým. Bezpečnostné zložky, ktoré by mali byť v jednote, stoja oproti sebe. Práve naopak, mali by si pomáhať a navzájom sa podporovať. Ale tieto filmy nie sú založené úplne na fikcii… Abwehr kládol prekážky gestapu a naopak, CIC zasa CIA a naopak. Do bratovraždeného boja sa pustili aj sovietske bezpečnostné služby a mnoho hláv padlo.

Po druhej svetovej vojne sa Stalin začal obávať maršala Žukova, ktorý si zaslúžil slávu ako hlavný strojca víťazstiev. Ale veď hlavným strojcom víťazstiev bol predsa on, Stalin. Rozhodol sa, že Žukova odsunie. Nie zlikvidovať, ako to zvykol robiť, na to bol Žukov príliš slávny. Len proste niekam odsunúť. Stalin poveril ministra štátnej bezpečnosti Viktorija Abakumova, aby zhromaždil na Žukova a jeho zástupcu kompromitujúce materiály. Dva tábory sa tak navzájom špicľovali.

Prvé kolo vyhral Abakumov. Vypátral, že koľko obaja nakradli v časoch, keď v Nemecku po vojne zastávali najvyššie funkcie. Žukov – si pre predstavu – nechal domov doniesť 7 vagónov trofejí. Stalin poslal Žukova do Odesy, aby nebol nikomu na očiach. Zástupcovi Žukova – Serovovi sa to akosi prepieklo. Krátko po smrti Stalina ho Chruščov vymenoval za veliteľa novej organizácie – KGB.

Stalin si ešte za svojho života uvedomoval, že šéfovia bezpečnostných služieb toho vedia skutočne veľa. Svoje si odskákal aj Abakumov. Materiál naňho zozbieral jeho podriadený – podplukovník Michail Riumin, pracovník oddelenia závažných prípadov. Následne oznamoval, že Abakumov a jeho ľudia nedostatočne vyšetrujú činnosť nepriateľských agentúr. Ale aj to, že Abakumov minul štátne financie na postavenie svojho domu. Riumin vypracoval správu na pokyn niekoho iného, mocnejšieho. Bývalého všemocného muža postavili k múru a jeho ženu, tiež pracovníčku ministerstva a ich dvojmesačného syna poslali do väzenia.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov