Zaujímavosti

Kruté porážky Sovietov po vpáde Nemcov. Sovietov zachránilo počasie

počasie

videní: 2.8K

Historik veľkej vlasteneckej vojny Viktor Suvorov píše: „Bola to najstrašnejšia a najväčšia porážka v dejinách ľudstva. Jej hanba sa znásobuje ešte tým, že to všetko sa dialo na vlastnom území, kde, ako je známe, aj múry pomáhajú.“ Sovietov nakoniec pred porážkou zachránilo počasie.

V predošlých článkoch sme spomínali, že v Sovietskych archívoch doposiaľ objavili päť mobilizačných plánov pre prípad vojny s hitlerovským Nemeckom. Mark Solonin, známy ruský historik a autor početných kníh, ktorý ich držal v ruke, v rámci prednášky v Bratislave povedal: „Všetky tieto vojnové plány majú jediný cieľ – uskutočnenie útočnej operácie proti Nemecku. Tieto dokumenty sa postupom času modifikovali a spresňovali, ale ich cieľ ostával stále rovnaký.“ Podľa týchto dokumentov mali sovietske vojská hnať tie nemecké divokým rýchlym tempom. Malo im trvať len niekoľko týždňov kým narazia na Berlín. Realita však bola iná. Diametrálne odlišná. Nemecké vojská bleskurýchle prelomili sovietske línie a hnali sa dopredu. A to podotýkame, že Sovietsky zväz mal sedemkrát viac lietadiel, viac ako šesťkrát viac tankov a vyššej kvality, ako boli nepriateľské, a v neposlednom rade – prevahu mal aj v počte vojakov. A to navyše prebiehali boje na Sovietskom „domácom“ území. Nemcov z Ruska vyhnalo až počasie.

Nemecké vojská už za prvý týždeň stihli obkolesiť a zničiť obrovské zoskupenie sovietskych vojsk v priestore Bialystok-Minsk. Vtedy sa už nachádzali asi 350 kilometrov hlboko za nepriateľskou hranicou. Generál Guderian prenikol dokonca až viac ako 430 kilometrov za hranicu. Nasledovali ťažké sovietske porážky pri Smolensku, padol Kyjev… V zajatí bolo zrazu viac ako 3,5 milióna sovietskych vojakov. Písal sa 2. október roku 1941. Hitler vydáva rozkaz zaútočiť na Moskvu.

Bitka o Moskvu však bola prelomová. Sovietskym vojskám čiastočne pomohla náhoda – v podobe dažďa, ktorý Nemcov spočiatku riadne zdržiaval. Všade bolo blato. Neskôr udreli mrazy a to také strašné, aké si ani obyvatelia týchto končín nepamätali. Okrem toho bol Stalin informovaný špiónmi z Tokia o tom, že Japonci sa nechystajú zaútočiť. Tak stiahol všetky vojská z východu na západ. Následne Sovieti ubránili Moskvu.

Zdroj: wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov