Zaujímavosti

5 najzaujímavejších cyklistických projektov na svete


videní: 2.0K

Už ste určite niekedy jazdili okolo jazera, ale jazdili ste cez jazero? Pre väčšinu cyklistov je odpoveď nie, ale to by sa mohlo zmeniť. Budú takto vyzerať aj mestá budúcnosti?

  1. Najväčšie „parkovisko“ na svete pre bicykle je v Holandsku

Cyklistika sa stala v Holandsku akýmsi životným štýlom. V Utrechte prebieha 43 % presunov po meste práve na bicykli, a vzhľadom k veľkej populácii musia tieto bicykle aj niekde zaparkovať. Pohodlne a bezpečne.

Takže sa mesto rozhodlo vybudovať najväčšie svetové parkovisko pre bicykle so státím pre 12 500 bicyklov. Sú tu krátke rampy pre ľahký prístup a digitálny systém k navádzaniu jazdcov do voľných priestorov. Cieľom mesta je zvýšiť kapacitu do roku 2020 na 33 000 cyklistických slotov.

  1. Priamo cez vodu vás prevedie cyklotrasa v Belgicku

Unikátny zážitok čaká na návštevníkov belgického Limburgu, kde môžu cyklisti prechádzať cez vodu. Ide o špeciálne navrhnutú cyklistickú trasu, ktorá prechádza cez rybníky Bokrijk.

Táto cesta je tri metre široká, takže sa tu s nikým nezrazíte a voda začína na úrovni očí. To umožňuje nie len vychutnať si atmosféru plynulého výhľadu, ale aj sprevádzať labute a iné divé vtáctvo popri plavbe na jazere.

  1. Jazda v korunách stromov v Limburgu

V tej istej oblasti navrhli cestu, ktorá vedie cyklistov do vzduchu medzi koruny stromov. Táto cesta vedie cez hustú lesnú striešku takmer 10 metrov nad zemou. Už sme všetci počuli o chodníku korunami stromov, ale zážitok na bicykli môže byť o to zaujímavejší.

Chodník je súčasťou siete cyklistických trás pokrývajúcich malebný región De Wijers v krajine, ktorá povzbudzuje jazdcov k tomu, aby sa doslova spojili s prírodou.

  1. Najmodernejšia nadzemská cyklotrasa vedie ponad Auckland

Auckland stále zdokonaľuje a dorába cyklotrasu vysoko nad rušnými tepnami mesta a vytvára tak bezpečný spôsob, ako sa obyvatelia môžu dostať do centra mesta.

Prvá fáza projektu zmenila zastaranú diaľničnú rampu na jasne rúžovú farbu a stala sa z nej najmodernejšia vyvýšená cesta, ktorá prechádza centrálnym diaľničným uzlom Aucklandu a prepája sa s existujúcou cyklistickou sieťou mesta.

  1. Najdlhšia vyvýšená cyklotrasa na svete je v Číne

Nad frekventovanou cestnou sieťou Xiamen sa po meste tiahne najdlhšia vyvýšená cyklotrasa na svete s dĺžkou 7,6 kilometra. Nová trasa s kapacitou 2000 bicyklov v dopravnej špičke má aj vlastnú požičovňu pre tých, ktorý nemajú na čom jazdiť.

Cyklistická dráha je postavená pod zvýšeným pruhom autobusu a je prepojená zo sieťou mestskej hromadnej dopravy na jedenástich výstupných miestach, vrátane prestupných uzlov na autobus a metro.

Bicyklujete alebo sa stále rozhodujete? Určite je to najlepší spôsob, ako sa prepravovať bez zbytočných emisií.  Získate pravidelný pohyb spojený z množstvom zdravotných výhod. Zvýšená kardiovaskulárna kondícia znižuje telesný tuk a znižuje riziko infarktu, cukrovky 2. typu a mozgovej príhody.

 

Zdroj: weforum | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov