Zaujímavosti

Stalin a zoznamy smrti: Ľudí posielal na smrť a na nútené práce

stalin

videní: 2.8K

Súdruh Stalin bol z tých, ktorí radili chodili do divadla. Bol nočným vtákom a jeho práca bola jeho koníčkom. Bolo tomu tak aj keď sa vrátil do Kremľa. V rámci tohto článku sa opäť pozrieme do dôb, v ktorých umierali nevinní.

Po návrate do Kremľa Stalin často zasadal – aj po večeroch – k siahodlhým zoznamom odsúdených na smrť či na práce do gulagov. Iba málokedy sa stávalo, že Stalin urobil nejaké úpravy, hoci na zoznamoch nachádzal desiatky svojich známych či spolubojovníkov. Pramene hovoria, že v rokoch 1937 až 1938 bolo takých zoznamov dovedna okolo štyristo. Na každom jednom z nich figurovalo mnohotisíc mien. Táto práca však po čase súdruha Stalina prestala baviť a tak nakázal, aby mu už zoznamy nemuseli predostierať.

Muž, ktorý stal na čele nazvime to svetového proletariátu, bol taktikom. Keď nariadil, aby sa preverila jemu blízka osoba, ubezpečoval ju, že vie, že nie je nepriateľom, no napriek tomu ju musia preveriť, keďže sa k nim dostali udania. „Máš našu dôveru. Pokojne choď domov Ivan Ivanovič (Michail Jefremovič, Alexej Petrovič, Maxim Sergejevič).“

Ivan Ivanovič a ďalší teda pokojne išli domov. O niekoľko dní však dostali návštevu. Návštevu, ktorú dostať nikto nechcel. Prišli si po nich príslušníci bezpečnosti. Napríklad po komisára spravodlivosti N. V. Krylenka si prišli hneď v noci na chatu a zatkli ho spolu s jeho rodinou. Alebo takého N. I. Bucharina či A. I. Rykova, ktorí spolubojovali so Stalinom ešte za čias revolúcie, zatkli v zápätí pri odchode z budovy ústredného výboru.

Obvinení boli v zajatí vystavení krutému násiliu. Roy Medvedev v knihe Stalin a stalinizmus píše: „ Pre NKVD neplatili nijaké pravidlá. Zverskí vyšetrovatelia väzňov nielen bili, ale aj kaličili: vypichovali im oči, vytrhávali nechty,…“

Napriek tomu, že za tými zverstvami bol sám Stalin, obvinení neverili, že by toho bol schopný. Ani jediným slovom ho neobviňovali. Aj keď ich viedli na popravisko, ich posledné slová boli: „Nech žije súdruh Stalin!“ Stalin si dokonca vždy vypočul vedúcich popravných čiat, keď išlo o jeho blízkych.

Zdroj: miestopremuza | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov