Zaujímavosti

Oslava 50. výročia pristátia človeka na Mesiaci: Apollo: stratené záznamy

apollo

videní: 2.4K

Dvadsiateho júla 1969 svet sledoval obrovský skok pre ľudstvo Neila Armstronga, avšak za týmito ikonickými zábermi sa skrýva nevídaný príbeh. Teraz, o 50 rokov neskôr, oslavujú Discovery a Science Channel pristátie lode Apollo 11 na Mesiaci dvojhodinovou televíznou udalosťou, Apollo: Stratené záznamy (Apollo: The Forgotten Films), ktorá priniesla celý príbeh tej najodvážnejšej misie v doposiaľ nezverejnených záberoch. Archívy odhaľujú neuveriteľne početnú armádu inžinierov, vedcov a kozmonautov, ktorí sa podieľali na najväčšom technologickom počine Ameriky.

Snímka Apollo: Stratené záznamy, ktorá mala premiéru 21. júla 2019 o 22:00 na Discovery channel, obsahuje zábery z množstva  rôznych zdrojov vrátane výskumných centier NASA, Národného archívu a spravodajstva tej doby. Tento úžasný poklad, kvôli ktorému bolo potrebné prebrať tisíce filmových kotúčov, poskytuje nevšedný pohľad do zákulisia vyčerpávajúcich príprav, ktoré predchádzali vyslaniu prvých ľudí na Mesiac.

 

„Zámerom tohto pamiatkového špeciálu je osláviť a vzdať hold každému, kto sa zaslúžil o realizáciu tejto neuveriteľnej misie,” povedal Howard Swartz, Senior Vice President of Production and Development, Discovery. „Snímok obsahujúci výhradne archívne dobové zábery je pre divákov pútavým zážitkom, ktorý ich dôveryhodne prenesie späť do doby nádeje i strachu, ktoré nakoniec vyústili do najväčšieho víťazstva.”

John young works on the lunar surface – Apollo 16, April 1972.

Americký pokus o pristátie na Mesiaci nebola vôbec jednoduchá misia. Štyristo tisíc vedcov a inžinierov, ktorí zasvätili svoje životy uskutočneniu tohto národného sna, čelilo jednej bolestivej porážke za druhou. Prekonávali nesmierne ťažkosti, aby dokázali postaviť tak silnú a odolnú raketu, ktorá by bola schopná opustiť zemskú príťažlivosť s posádkou odvážnych kozmonautov riskujúcich svoje vlastné holé životy na palube vesmírnej lode, ktorá mala pristáť na konkrétnom mieste na vyše 380 000 kilometrov vzdialenom Mesiaci.

Apollo: Stratené záznamy (Apollo: The Forgotten Films) vyrobila pre Discovery a Science Channel spoločnosť Arrow Media. Executive Producers spoločnosti Arrow sú Tom Brisley a Sam Starbuck. Howard Swartz zastáva funkciu Executive Producer v spoločnosti Discovery a Science Channel.

Zdroj: Discovery | youtube topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov