Zaujímavosti

Diktatúra sa zvykne rodiť z chaosu

diktatúra

videní: 2.9K

Diktatúra sa zvykne rodiť z chaosu. Inak tomu nebolo ani nástupom boľševikov k moci. V roku 1917 bol v Rusku neskutočný chaos. Vojna nenachádzala svoj koniec a neustále sa predlžovala.

V krajine ľudia hladovali, armáda na fronte prehrávala. Vojaci dezertovali, sedliaci obsadzovali veľkostatkársku pôdu. Vláda proklamovanej Ruskej republiky bola bezmocná a nevedela si rady. Kto schytí opraty do rúk a uzurpuje si moc? V čase chaosu je – ako to už z dejín poznáme – ideálny čas na nástup diktatúry. Inak tomu nebolo ani v roku 1917 v Rusku. Kto sa chytí moci? Ten, ktorý na to má najväčšie právo? Či ten, kto vyhrá voľby?

Kerenského vláda vypísala voľby do Ústavodarného zhromaždenia. Lenin sa čudoval. Voľby? Čistý nezmysel. Práve teraz bola možnosť zvrhnúť nenávidený kapitalizmus a nastoliť diktatúru proletariátu. Mierom? Skôr násilím a zbraňou. V neveľkej bojovej – nazvime to – bitke, ktorá sa neskôr nazvala ako Veľká októbrová revolúcia, sa to podarilo až podozrivo ľahko.

Októbrová revolúcia však nebola vyhratým bojom. Vtedy za ňu komunisti ešte len museli začať bojovať. Predovšetkým s voľbami, ktoré vyhlásila ešte predchádzajúca vláda. Volebná účasť bola enormne vysoká. Pramene hovoria o 40 miliónoch voličov. To je tak osemnásobok obyvateľov Slovenska. Pre boľševikov sa však voľby skončili zle. Získali 10,6 % hlasov. Víťazmi volieb sa stali eseri s 18 %. Aj keď sa boľševici s esermi spoja, stále na tom budú biedne. V parlamente to bude asi len 25 kresiel.

Vladimir Iľjič Lenin

Prvého decembra roku 1917 Lenin vyhlásil: „Ústavodarné zhromaždenie dokonale vyjadruje vôľu ľudu.“ No 18. decembra trval na tom, že heslo „všetku moc Ústavodarnému zhromaždeniu“ je kontrarevolučné. Už tu je cítiť zárodok dlhé desaťročia šírenej demagógie.

Nový parlament zasadol dňa 5. januára v Petrohrade. Leninova sekretárka zapísala: „Bol vzrušený a bledý ako mŕtvola, oči mal vyvalené a planuli neuhasiteľným ohňom.“ Lenin chorobne túžil po moci. Po dlhých rokoch v exile už strácal nádej, že ju získa. Boľševické gardy rozohnali novozvolený parlament a z chaosu sa zrodila diktatúra.

Zdroj: history | topdesat

 

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov