Zaujímavosti

Hugo vs. Goethe: Keď génius neodhadne iného génia

Hugo vs. Goethe: Keď génius neodhadne iného génia

videní: 2.3K

Len málokomu sa v živote podarilo získať svetovú slávu ako to bolo v prípade francúzskeho spisovateľa menom Victor Hugo. Victor – pre predstavu – žil v rokoch 1802 až 1885. Patril medzi veľkých bojovníkov. A to v živote aj v tvorbe. Nič mu nebránilo v tom, aby otvorene hovoril svoju mienku. Ale poďme pekne po poriadku.

Victor Hugo už ako 15 ročný zožal – nemalý – úspech. Francúzska akadémia mu udelila cenu za básnickú zbierku. Písal húževnato. V 17.rokoch, kedy väčšina z nás žila obyčajným životom, Victor s bratom založil literárny časopis a za jediný rok doň napísal 272 článkov. Písal vytrvalo, až do posledných chvíľ svojho života. Dožil sa 83 rokov. Do jeho tvorby patria básnické zbierky, divadelné hry či romány. Jeho romány boli veľkým lákladlom pre filmárov.

Hugo patril medzi géniov. Venoval sa literatúre na profesionálnej úrovni už od svojich 20 rokov. Avšak aj napriek svojej genialite, neodhadol iného génia. Písal s nenávisťou: „Goethe je netvor a zviera, dajú sa od neho čítať iba Zbojníci“. Dosť tvrdé konštatovanie. Pritom dala by sa viesť dlhá debata o tom, ktorý z týchto dvoch si zaslúži väčší obdiv. Legendárny je nielen Goetheho Faust, básnické veľdielo, do ktorého autor uložil množstvo filozofických, politických, vedeckých a mravných názorov svojej doby a ktoré bolo preložené do mnohých jazykov a sfilmované, ale ajromán Utrpenie mladého Werthera, Učňovské roky Wilhelma Meistera či vandrovnícke roky Wilhelma Meistera.

Goethe bol aj vedcom, ale aj napríklad odporcom feudálneho absolutizmu. Musíme podotknúť, že genialita nie je vždy čitateľná pre všetkých. Závidel vari Hugo Goethemu? Aj Goethe ostro vystupoval proti názorom iných. Napríklad proti Newtonovi. Dlhé roky sa venoval výskumu farieb a ich vnímaniu s cieľom vyvrátiť náuku slávneho Angličana o optike.

Keď Huga upozornili na to, že autorom Zbojníkov nie je Johann Wolfgang Goethe, ale Fridrich Schiller, Goethe dodal: „Vidíte? Goethe ani nebol schopný Zbojníkov napísať!“

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov