Video

Toto sa stane, ak počas horúčav ostane váš psík v aute

psík v aute

videní: 2.4K

Kvôli rastúcim teplotám nielen v Európe bol zaznamenaný nárast hlásení o zachraňovaní psov z rozhorúčených automobilov. Polícia v Anglicku, Walese, Škótsku, Írsku a Kanade zaznamenala prípady, kedy zvieratá zachránila pred istou smrťou. No prípady v Spojených štátoch, konkrétne nemecká doga na Aljaške, kríženec pitbulla v Alabama a tri rotvajleri na Long Islande v New Yorku nemali taký šťastný koniec. Čo sa stane, ak počas týchto horúcich dní ostane tvoj psík v aute?

Posledné roky sa mnohé organizácie snažia zdvihnúť povedomie verejnosti o rizikách vysokých teplôt v aute. RSPCA (Royal Society for Prevention of Cruely to Animals) a ďalšie charitatívne organizácie v Spojenom kráľovstve začali v roku 2016 kampaň “Psy v horúcich autách umierajú”. Iná organizácia ASPCA (American Society for the Prevention of Cruelty to Animals) viedla kampaň s názvom “Je horúco! Nenechávajte svojho miláčika v aute!” Austrálska pobočka organizácie RSPCA Australia zdôrazňuje, že trvá len šesť minút, kým psík v aute zomrie.

Napriek tomu ľudia aj naďalej zanechávajú svojich chlpatých kamarátov v extrémnych horúčavách v autách. Medzi rokmi 2009 a 2018 bolo hlásených 64 443 prípadov ohrozenia zvierat v Anglicku a Walese. V uplynulm roku prijala núdzová linka RSPCA 1 123 hlásení za jeden týždeň (!!!) od 25. júna do 1. júla 2018. To je v priemere sedem hovorov za hodinu.

V čom je teda problém? Dôvodom je možno to, že mnohí psíčkari stále nerozumejú, čo sa stane s telom psa pri prehriatí v aute. Ak vnútorná teplota psa prekročí 41 °C, hrozí mu nebezpečie úpalu, ktorý prežije len 50 % psov. Niektoré plemená sú náchylnejšie ako iné – veľké psy, psy s krátkym ňufákom, ako sú buldogy a boxeri, psy s nadváhou alebo psy s dlhou srsťou sú ohrozené najviac. No to neznamená, že ostatné plemená psov nemôžu dostať úpalom. A pritom vonku nemusí byť extrémne horúco. Pri vonkajšej teplote len 22 °C sa interiér auta ohreje na teplotu 47 °C za jednu hodinu.

Čo sa deje pri úpale?

Keď sa pes začne prehrievať, snaží sa zbaviť prebytočného teplo zvýšením srdcovej frekvencie a otvorením kapilár v koži. Rovnako sa pokúsi ochladiť sa cez hlienové membrány v papuli a ňufáku. Tiež sa bude snažiť ochladiť svoje telo olizovaním.

dog-2454587_1920

Na rozdiel od ľudí sa psy nedokážu potiť. A so zvyšujúcim sa teplom sa začínajú kolabovať ich telesné funkcie. Telo psa vstúpi do smrteľnej špirály: srdce začne zlyhať a pumpovať menej krvi – to znamená, že nedokáže odviesť viac tepla – klesá krvný tlak, orgány prestanú byť zásobované kyslíkom a telo sa dostáva do šoku.

Keď vnútorná teplota psa dosiahne 44 °C, jeho krvný obeh zlyhá, čo spôsobí zlyhanie obličiek, nedostatok kyslíka v mozgu a vnútorné krvácanie. V tomto momente, aj keď sa podarí zvrátiť fyzické poškodenie a zachrániť život psa, je pravdepodobné, že utrpel poškodenie mozgu, čo môže mať za následok zmeny osobnosti, stratu senzorického vnímania a kognitívne problémy. Teplo je teda pre psy omnoho nebezpečnejšie, ako si mnohí psíčkari myslia.

Ako sa starať o psíka v horúčavách?

Je jedno, či je úpal spôsobený pobytom v extrémne horúcom aute, alebo cvičením na slnku pri vysokých teplotách, účinok na telo psa bude rovnaký.

adorable-1850465_1920

Počas horúcich dní udržiavaj teplotu svojho psa tým, že mu zabezpečíš dobre vetrané miesto v chládku s prístupom k vode. Venči svojho psíka skoro ránoneskoro večer – vyhýbaj sa najhorúcejším častiam dňa. To tiež ochráni labky tvojho psíka pred spálením na horúcom chodníku. Pamätaj, že ak je asfalt pri dotyku rukou horúci, tvoj psík pri chôdzi po ňom trpí ešte viac.

Ak tvoj pes napriek opatreniam dostane úpal, okamžite vyhľadaj pomoc veterinára. Ide o veterinárnu pohotovosť. Ak vidíš psa zatoreného v aute počas horúceho dňa, zavolaj políciu, ktorá ti poradí, čo máš robiť. A hlavne, nikdy nechávaj svojho psíka v aute.

Čo robiť, ak uvidíš psíka zatvoreného v aute

Videá zo záchrany, ktoré sa ale skončili šťastne

Zdroj: IFLS | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov