Zaujímavosti

Poznáte najdôležitejšie miesto na našej planéte?

Poznáte najdôležitejšie miesto na našej planéte?

videní: 2.5K

Mnohým z nás nikdy ani nenapadlo, že okrem rôznych divov sveta a prezidentských palácov môže na svete existovať ešte dôležitejšie miesto. O Špicberskom globálnom úložisku semien ste pravdepodobne nikdy nepočuli. Miesto na nórskom súostroví Svalbard je pritom to najdôležitejšie miesto pre našu budúcnosť.

Do „skladu“ sa zmestí 2,25 miliardy semien a každá krajina na tejto planéte má v tejto rastlinnej banke svoj vlastný priestor. Vláda Sírie nedávno napríklad využila časť svojich zásob, aby doplnila semená vo svojej zemi po tom, čo niektoré plodiny zmizli po výbuchoch.

Zariadenie je vybavené vzduchovými komorami a dverami, ktoré sú odolné proti explózii. Bezpečnosť semien zaisťuje niekoľko chladiacich jednotiek. Obilniny sú skladované pri teplote -18 stupňov Celsia, pretože to sú presne optimálne podmienky pre udržanie metabolickej aktivity. Ak sa pýtate, či sa tu nájdu aj nelegálne rastliny, odpoveď je nie.

Medzi hlavné výhody najdôležitejšieho umiestnenia na tomto mieste patrí tektonická stabilita, takže zemetrasenie tu nehrozí. Nadmorská výška zasa zaručuje, že úložisko nebude zatopené, ani keby sa roztopili oba póly. Tým, že vďaka Golfskému prúdu fjord Adventfjorden nikdy nezamŕza, je sem ľahká dostupnosť a predovšetkým stabilná teplota podložia -3 °C.

Smená sú chladené pomocou generátorov fungujúcich na uhlie, ktoré sa ťaží na ostrovoch. Aj keď by generátory vypadli, potrvá niekoľko týždňov, kým sa teplota zvýši nad pôvodných -3 °C.

Budova sa nachádza v nórskej dedine Longyearbyen, ktorá leží v nadmorskej výške 130 metrov nad morom. Je zabudovaná v podmienkach permafrostu v hĺbke 120 metrov. Slávnostný akt položenia základného kameňa sa udial 19. Júna 2006 za účasti predsedov vlád  Nórska, Švédska, Fínska, Dánska  a Islandu.

Stavbu financovala nórska vláda a investovala dokopy 45 miliónov nórskych korún. Budova bola navrhnutá tak, aby sa v nej aj v prípadnej zmene klímy, jadrovej vojny alebo pádu asteroidu, mohli zachovať všetky semená všetkých hospodárskych rastlín na svete. Predpokladá sa, že väčšina tamojších zásob zostane životaschopná po ďalšie stovky či tisícky rokov bez ohľadu na vonkajšie okolnosti.

Zdroj: ifenomentopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov