TOP 10

Opustené hotely: Kedysi niečo znamenali, no dnes iba chátrajú

opustené hotely

videní: 3.6K

Tak ako aj v minulosti sa výstavba hotelov rozkvitla s nárastom obyvateľstva. Kedysi známe pohostinstvá sa pritom neudržali nad hranicou krachu a skončili dodnes opustené ako pripomienka, že niekedy po nich dopyt predsa len bol. Tieto opustené hotely v minulosti niečo znamenali, no dnes sú iba obyčajnými ruinami.

Royal Hotel, Birdsville

Bol postavený v roku 1883 v mestečku, ktoré je povestne známe pre prachové búrky, horúce teplo a jeho osamelosť. Na krátke obdobie ho využívala náboženská skupina ako nemocnicu a opatrovateľský dom. Po tom, čo táto skupina mesto opustila, začala budova hotela chátrať a stojí tam dodnes.

Hotel Fistral Bay, Newquay

Bol postavený v roku 1910 na najslávnejšej pláži mesta Newquay. V prvej polovici 20. storočia prekvital návštevníkmi, potom to sním šlo už len z kopca. V polovici 90-tych rokov sa dostal do vlastníctva princa Charlesa a pristúpila sa k jeho rekonštrukcii. Tento hotel ale dodnes stojí opustený a nedokončený na tom istom pobreží.

City Plaza Hotel, Atény

Grécko v posledných rokoch prežíva ťažké obdobie kvôli prerastajúcemu dlhu. Akonáhle tento hotel zavrel svoje brány uprostred vznikajúcej kríze v roku 2010, bol z neho opustený obrovský objekt. Od roku 2016 kedysi prosperujúci dom cestovného ruchu slúži ako azylový dom pre 350 utečencov.

Hotel Dechambeau, Kalifornia

Bol postavený v roku 1870 a slúžil nielen ako hotel, ale aj ako klub zdravia a miesto uctievania. Počas zlatej horúčky bolo mesto Bodie posiate zlatokopmi, ale s ich odchodom sa táto dedinka stala mestom duchov. Dnes je toto miestom, aj s týmto „penziónikom“ súčasťou štátneho parku v Kalifornii.

Warton, Sarajevo

Keď Sarajevo hostilo zimné olympijské hry v roku 1984, zlaté časy pre bývalý národ Juhoslávie nemohli vyzerať lepšie. V polovici 90-tych rokoch ale prevzala bosnianska armáda velenie a z hotela sa stalo skladisko. Dnes tu zostala kostra na olympijskú pamiatku a na nej kopec čarbaníc.

Haludovo Palace Hotel, Chorvátsko

Ďalšia zrúcanina z bývalej Juhoslávie. Kedysi patril medzi špičku chorvátskych dovolenkových rezortov. Bol postavený v roku 1971 a jeho stavba bola ovplyvnená komunistami. Vojna v Juhoslávii v roku 1991 ale zadusila všetko cestovný ruch a hotel sa pomaly rozpadá dodnes.

Hotel Ben Moore, Alabama

Svoje brány otvoril v roku 1945 a v roku 1951 a stal prvým hotelom Alabamy, ktorý u seba vítal aj Afroameričanov. Rýchlo sa stal dôležitým prostredníkom stretnutí pre občianske práva a nechal v sebe hrať aj takú speváčku akou je Tina Turner. Ale od tej doby už len nevinne stojí a čaká, kto ho príde znova obnoviť.

 

Zdroj: rd.comtopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov