Zaujímavosti

Posledné jedlo dinosaura odhalilo neznámy druh jašterice – Indrasaurus wangi

Indrasaurus wangi

videní: 2.3K

Neuveriteľne dobre zachovalý obsah žalúdka dinosaura, ktorý zomrel čoskoro po skonzumovaní posledného jedla, odhalil predtým neznámy druh jašterice, ktorý sa odhaduje, že žil pred 120 miliónmi rokov, informuje portál RT. Táto jašterica dostala meno Indrasaurus wangi.

Jašterica, pomenovaná Indrasaurus wangi, je na rozdiel od akéhokoľvek známeho druhu z obdobia kriedy – éry, ktorá nasledovala po Jurskom období a vyhynula pred 66 miliónmi rokov.

Nešťastná bytosť bola objavená v žalúdku mikroraptora, malého, pernatého, štvorkrídlového dinosaura, v dnešnej severovýchodnej Číne. Štúdia dinosaura ukázala, že požieral jaštericu celú, a to hlavou dopredu, a táto jašterica sa zachovala v jeho žalúdku, pretože krátko po jej zjedený, umrel.

 

 

Toto je teraz štvrtý známy príklad obsahu mikroraptora v žalúdku, ktorý je dobre zachovaný pre budúce štúdie. Je to však prvý potvrdený dôkaz, že dinosaurus jedol jašterice, čo dáva nový pohľad na potravinový reťazec pred 140 miliónmi rokov.

Fosília bola objavená okolo roku 2003 a strávila roky v čínskom Tianyu Museum of Nature, kým si tím paleontológov všimol neuveriteľne dobre zachované kosti jašterice.

Tím z Ústavu paleontológie stavovcov a paleoantropológie (IVPP) Čínskej akadémie vied zverejnil svoje zistenia v časopise Current Biology. Výskumníci hovoria, že toto je najpodrobnejší pohľad na to, čo a ako zvieratá jedli v tejto ére, ako aj na to, ako sa vyvinuli dinosaurovia, aby strávili svoje jedlo.

Zdroj: RT | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov