Zaujímavosti

Dlhoročný nemecký cirkus nahrádza živé zvieratá hologramami

hologramami

videní: 1.8K

Nemecký cirkus Roncalli mohol od roku 1976 zabávať Európanov výstavami zvierat, akrobatikou a cirkusovým umením, ale v posledných rokoch sa zamerali na modernú technológiu, aby predviedli svoje jedinečné talenty hologramami.

V snahe podporiť blaho zvierat cirkus presadzuje rozhodnutie schválené  pred dvoma rokmi – používať holografické zvieratá namiesto skutočných. Táto zmena bola prvýkrát nahlásená nemeckou publikáciou RP Online v roku 2017 a implementovaná o rok neskôr.

Circus Roncalli Premiere, 18.08.2018, Innsbruck

Prehliadka prebieha ako v klasickom cirkuse; šéf šapitó sedí v strede svojho kruhu s publikom, ktoré ho obklopuje zo všetkých strán. Zvieratá prichádzajú akoby z ničoho nič – kone cválajúce v kruhoch, slon vyvažujúci sa na svojich dvoch predných nohách či zlatá rybka veľkosti zebry visiaca v strede – ale tentoraz sú to jednoducho 3D hologramy a projekcie.

Skupina pätnástich 3D dizajnérov a softvérových inžinierov, jedenásť laserových lúčov a viac ako 3000 procesov umožnilo tomuto snu stať sa realitou. Hologramami zabodujú u ochrancov zvierat.

„Urobili sme priekopnícku prácu. Urobili sme holografické guľaté plátno, pretože v cirkuse je etapa okrúhla,“ povedal Roncalli, zakladateľ a riaditeľ Bernhard Paul, pričom dodal, že prechod na digitálne zvieratá bol dobre prijatý od tisíce návštevníkov po celom svete. Vo videu 360 ° 3D holografické obrazy vyplnia arénu, plátno meria 32 metrov širokú a je 5 metrov hlboko. Davy burácajú rovnako ako pri živých zvieratách, takže o zážitok nikto nepríde.

Podľa University of Illinois – ministerstva fyziky, hologrami sú vytvorené pomocou laserových lúčov, pretože ich svetlá sú rovnakej veľkosti, vibrujú súčasne a ohýbajú sa  rovnakým spôsobom. Rôzne farby majú rozdielne vlny a veľkosti, a ako sa premietajú, lúč je rozdelený na dva, pričom jedno presvitanie svieti na objekt a druhé sa odráža od zrkadla na špeciálny film, ktorý je tiež v zornom poli objektu.

Funguje to rovnako ako normálny obraz nasnímaný zo šošovky na film alebo digitálny senzor, okrem prípadov, keď sa svetlo odrazí od objektu, interferuje so svetlom zo zrkadla. Keď narazí na film, zaznamená interferenčný vzor medzi dvomi lúčmi svetla.

Mnohé krajiny a ich obyvatelia v posledných rokoch usilujú o zákaz používania cirkusových zvierat vrátane Talianska, Írska a Indie. U nás na Slovensku máme zatiaľ jedno mesto ktoré oficiálne odmietlo prijať cirkus, a to je Pezinok.

 

Zdroj: iflscience | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov