Zaujímavosti

Ako vyzeral škótsky pes pred 4500 rokmi?

Ako vyzeral škótsky pes pred 4500 rokmi?

videní: 1.7K

Opätovne vytvorená trojdimenzionálna tvár psa, ktorý žil pred 4 500 rokmi v Škótsku, je tak realistická, že máte pocit, že ho chcete osloviť a dotknúť sa jeho hustej kožušiny. Aký bol škótsky pes?

Tento pes roztápa srdcia milovníkov zvierat. Jeho lebka, ktorá bola nájdená v prepracovanom neolitickom pohrebisku na Cuween Hill v Orknejských ostrovoch, súostrovia pri severovýchodnom pobreží Škótska, prekvapil vedcov. Dôvodom je, že jeho hlava vyzerá pozoruhodne ako vlk, aj keď bol pravdepodobne domestikovaný, píše livescience.com.

Pes mal veľkosť veľkej kólie a v niektorých v jeho znakoch sa podobal európskemu sivému vlkovi, uviedol vo vyhlásení Alison Sheridan, hlavný archeologický výskumný kurátor na Katedre škótskych dejín a archeológie v Škótsku National Museums, kde je uložená lebka.

Sheridan dodal, že lebka a jej rekonštrukcia môžu odhaliť detaily nielen “o slávnostných praktikách a symbolickom význame psa v neskorom neolite Orkney, ale aj o vzhľade domácich psov v treťom tisícročí.

V týchto časoch domestikovaní psa majú tendenciu mať viac popredne vystúpené čelo ako vlci, povedal pred Live Science Jack Tseng z univerzity v Buffalo. Navyše domáce psy majú sklon mať kratšiu tvár a viac preplnené zuby.

Ďalší výskum ukázal že domestikovaní psí majú tendenciu mať sklopené uši, menšiu mozgy, kratšie kučeravé chvosty a ľahšie a škvrnité labky ako divoké vlky.

Výskumníci vediao neolitickom psovi od roku 1901. V tomto roku bolo objavených 24 psích lebiek na pohrebisku Cuween Hill. Je to však prvýkrát, čo jedna z lebiek bola „oživená“ s forenznou rekonštrukciou.

Predchádzajúce výskumy na lokalite Cuween Hill ukázali, že psie pozostatky boli umiestnené v pohrebnej komore viac ako 500 rokov po vybudovaní pôvodnej hrobky, čo naznačuje, že títo psi boli pochovaní na rituálne účely, uviedli archeológovia.

Ak chceli vytvoriť predný 3D model tohto konkrétneho psa, zamestnanci dali lebku do CT skenera na Edinburgh University Royal Dick School of Veterinary Studies. Toto skenovanie im potom poskytlo dostatok  údajov na vytlačenie 3D modelu, ktorý forenzná umelkyňa Amy Thorntonová použila na tvarovanie hlavy Fida.

Thorntonová vytvorila podobu psa budovaním svalov, kože a srsti na vrchole 3D-potlačenej lebky. „Toto prinieslo svoj vlastný súbor výziev, keďže v porovnaní s ľuďmi existuje oveľa menej existujúcich údajov týkajúcich sa priemerných hĺbok tkanív v psích lebkách v porovnaní s ľuďmi,“ uviedla Thorntonová vo vyhlásení. „Výsledný model nám dáva fascinujúci pohľad nad toto staré zviera,“ povedala.

Psy boli jednoznačne dôležité v neolitickom Orkney. Títo starovekí ľudia ich pravdepodobne držali ako vycvičené domáce zvieratá a strážne psy, a možno ich dokonca naučili, ako sa strážia ovce, povedal Steve Farrar, manažér pre interpretáciu historického životného prostredia v Škótsku.

„Možno, že psi boli symbolom alebo totemom, možno si mysleli, že sú to „psí ľudia“, povedal Farrar vo vyhlásení.

Zdroj: Live Science | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov