Zaujímavosti

Vesmírne lety sú absurdné: Aj uznávaný vedec sa môže mýliť

Vesmírne lety sú absurdné: Aj uznávaný vedec sa môže mýliť

videní: 1.9K

Presuňme sa spoločne do 20. storočia. Ako sme už aj v minulosti spomínali, aj vedci vedia poriadne zakopnúť. Inak to nebolo ani s uznávaným anglickým astronómom – Richardom Woodleym.

Uznávaný anglický astronóm – Richard Woodley ešte v roku 1955 vehementne tvrdil, že vesmírne lety sú absurdné. S posmechom túto myšlienku zamietol. Stalo sa tak len rok predtým, ako odštartovala prvá družica.

Ako prví sa s myšlienkou letu do vesmíru zaoberali snáď len spisovatelia. Aj to len tí, ktorým bola nadelená bujná fantázia. Po čase sa však k podobným myšlienkam dostali aj vedci. Dospeli k názoru, že vyštartovať do vesmíru by bolo možné, a to za pomoci reaktívneho pohonu, rakiet. Už len tú raketu zostrojiť…

Keď si vezmeme Spojené štáty americké, a pozrieme do udalosti týchto rokov, zistíme, že sa konštrukcii rakiet venoval R. H. Goddard, profesor na Clarkovej univerzite. V roku 1930 sa mu podarilo vypustiť prvú raketu na tekuté palivo.

Nazrime do Ruska. Raketovou technikou sa zaoberal muž menom K. E. Ciolkovskij, vo Francúzsku zase Esnault-Peltérie, v Nemecku H.J. Oberth. Všetko špičkoví vedci. Neskôr sa k nim pridal aj W. Von Braun. Ten sa však preslávil aj smutne. Počas druhej svetovej vojny pod jeho vedením skonštruovali nacisti riadené strely V1 a V2, ktorými ostreľovali Anglicko.

Začalo sa uvažovať o raketách, ktoré by boli schopné vyviezť na obežnú dráhu družice. Reaktívny pohon – tak, ako to už býva s novinkami – si našiel nielen privržencov, ale aj odporcov. Jeden z tých najzaťatejších bol bez pochyby anglický astronóm Richard van der Riet Woodley. V problematike sa orientoval. Zaraďujeme ho taktiež medzi špičku. Venoval sa hviezdnej spektroskopii a teórii hviezdnych atmosfér. Letom do vesmíru proste neveril. Tvrdil, že je to nezrealizovateľné. „Štarty do vesmíru sú bohapustým nezmyslom“, konštatoval. Ako veľmi sa mýlil. O rok na to svet zaznamenal štart prvej družice. Erudícia a množstvo vedomostí niekedy fantáziu skôr spútajú, ako podporia.

Zdroj: Pixabay | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov