TOP 10

Najväčší bazén na svete je v Čile. Jeho rozmery sú megalomanské

Najväčší bazén na svete je v Čile. Jeho rozmery sú megalomanské

videní: 4.1K

S celkovou rozlohou 8 hektárov a dĺžkou 1 013 metrov si drží tento bazén v Čile prvenstvo v Guinessovej knihe rekordov. A ani po trinástich rokoch sa nikto k tomuto obrovskému číslu nikto ani len nepriblížil.

Najväčší bazén je naplnený ohromujúcimi 250 000 000 litrami vody. Keby sme to chceli prirovnať ku klasickému plaveckému bazénu o dĺžke 8 metrov, muselo by ich byť 6 000. Nachádza sa asi 90 kilometrov od Santiaga a stále je hlavnou turistickou atrakciou a obľúbenou destináciou pre Čínu a ľudí z celého sveta.

Kto vybuduje takýto bazén vedľa oceánu? V roku 1997 Fernando Fischmann, predseda a zakladateľ, sa rozhodol vytvoriť realitný projekt cestovného ruchu: San Alfonso del Mar, v Algarrobo – mestečko na centrálnom pobreží Čile. Vody čílskeho pobrežia sú studené, nehostinné a nebezpečné (plávanie je v tejto oblasti zakázané), takže bolo ťažké si predstaviť, ako by mal takýto projekt vyzerať v realite.

Ak chcete vyriešiť túto dilemu, pán Fischmann sníval o vytvorení veľkej lagúny s krištáľovo čistou vodou, ktorá by poskytla návštevníkom možnosť plávať a užiť si vodné športy v bezpečnom, čistom prostredí a v prítomnosti teplej vody. Cestoval po svete pri hľadaní technológie, ako premeniť svoj sen na realitu. Avšak, technológia neexistovala. Jedinou dostupnou možnosťou bolo postaviť veľmi veľký konvenčný plavecký bazén, ale to nebolo ani technicky, ani ekonomicky uskutočniteľné vzhľadom na jeho vysoké náklady.

Jeho riešenie malo za následok celosvetový patent (reg. #43534) a novú spoločnosť s názvom Crystal lagún Technology. V podstate zbiera a filtruje vodu z oceánu a udržiava teplotu, ktorá je až 9 stupňov teplejšia ako majú oceánske vody (v lete samozrejme). Fischmann je biochemik a prišiel s technológiou, podľa ktorej mala lagúna neobmedzenú veľkosť s krištáľovo čistou vodou a drasticky nižšími nákladmi oproti typickým bazénom.

Spoločnosť odhaduje náklady na výstavbu na približne 400 000 dolárov na hektár (160 000 dolárov za aker), pre štandardných 5 hektárov lagúny (s výnimkou zemných prác) sa náklady na údržbu vyšplhali  približne na 4 000 dolárov na hektár za mesiac (1 600 dolárov za aker mesačne), vrátane energie, prác a prísad.

 

Zdroj: twistedsifter.comtopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov