Zaujímavosti

Unikol Abraham Lincoln pred vlastnou manželkou do funkcie prezidenta USA?

Unikol Abraham Lincoln pred vlastnou manželkou do funkcie prezidenta USA?

videní: 3.4K

Na mnohé udalosti z histórie sa viažu legendy. Niektoré majú v sebe viac pravdy, iné menej. Na väčšine však je minimálne jedno zrnko pravdy. Jedna z legiend ohľadom drevorubača, neskôr právnika menom Abraham Lincoln, ktorý to dotiahol až do prezidentského paláca hovorí, že Lincoln od svojej manželky doslova do Bieleho domu utiekol. Prečo?

Prvé týždne po sobáši bývajú šťastné. Veď aj preto sa nazývajú medové týždne. Inak to nebolo ani u Lincolnovcov. Abraham Lincoln krátko po sobáši píše list svojmu kolegovi z práce: „Tu nie je nič nové – s výnimkou môjho manželstva, ktoré ma napĺňa hrdosťou.“

Abraham Lincoln si vzal za manželku Mary Todovú. Mary patrila medzi ctižiadostivé, ambiciózne ženy, ktoré ženú svoje polovičky plnou parou vpred. Abraham bol vynikajúci právnik, ktorému sa skutočne darilo. Svojich klientov odrádzal od procesu, pretože vedel, že tam nie sú víťazi, ale len porazení. Keď bol však presvedčený o možnosti nespravodlivého rozsudku, bránil svojho klienta rozhodne, až bezohľadne.

Jeho rodina sa rozrastala. Pribudli traja synovia. Abraham bol pôvodným povolaním drevorubač. Neskôr sa stal právnikom. Čoraz viac ho lákala politika. Začalo to kandidatúrou na poslanca do kongresu. Bol skvelým rečníkom, čo mu pomohlo predovšetkým v boji so svojim protivníkom – charizmatickým metodistickým kňazom.

V rodine však nenachádzal pokoj. Krátko po svadbe, keď nadšenie zo sobáša vyprchalo, sa začali prejavovať Maryine zlé stránky. Bola náladová, malá rôzne vrtochy, ktoré Abrahama – citlivého a tolenrantného manžela, privádzali do zúfalstva. Z ničím nebola spokojná, hádala sa so susedmi, predavačmi či v neposlednom rade so svojim manželom. Vadila jej Abrahamova pracovná vyťaženosť, mala návaly zlosti, ku ktorým neskôr pribudli žiarlivostné scény.

Keď toho bolo už príliš, Abraham brával niektorého z ich synov na prechádzky lesom. Často sa uchýlil aj do svojej advokátskej kancelárie, kde hľadal samotu. Spolumajiteľ kancelárie menom William Herndon o každej hádke v manželstve Lincolnovcov vedel. Napísal: „ v takých dňoch Lincoln prichádzal do kancelárie skôr ako zvyčajne a ja som ho zastihol ležať na diváne, hľadieť do povaly alebo sedieť na stoličke s nohami vyloženými na okenici, na môj pozdrav ledva odpovedal.“ Vždy v taký čas ho nechal samého premýšľať.

Napokon sa Lincoln rozhodol kandidovať za prezidenta Spojených štátov. Legenda hovorí, že ho k tomu donútila aj jeho žena. Nie však ctižiadosťou, ale skôr únikom pred ňou samou. Do Bieleho domu vkročili spoločne v roku 1861 ako dvaja navzájom si cudzí ľudia.

Zdroj: Wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov