Zaujímavosti

Graffiti v meste duchov neďaleko Černobyľu

graffiti

videní: 3.0K

Graffiti v meste Pripiať, nachádzajúceho sa len tri kilometre od jadrovej elektrárne Černobyľ, sú pripomienkou katastrofy, ktorá sa na tomto mieste stala.

Tieto graffiti sa nachádzajú na budovách, ktoré boli kedysi súčasťou prosperujúceho mesta Pripiať. Mesto obývali prevažne zamestnanci jadrovej elektrárne Černobyľ a ich rodiny. S počtom 50 000 obyvateľov patrilo mesto medzi rýchlo sa rozrastajúce a ukážkové mestá ZSSR.

27. apríla 1986, až 36 hodín po nehode, ktorá otriasla celým svetom, prikázala vláda ZSSR mesto evakuovať. Keďže obyvatelia si mysleli, že sa do svojich domov ešte vrátia, brali so sebou iba to najdôležitejšie.

Mesto vzniklo v roku 1970. Aj keď bolo pomerne mladé, často ho nazývali výkladnou skriňou ZSSR a podľa mnohých malo pred sebou úspešnú budúcnosť. Evakuácia mesta trvala dva dni. Vojenské jednotky usmerňovali odchádzajúcich obyvateľov, ktorým tvrdili, že odchádzajú iba na tri dni.

Havária nechala následky nielen na mieste, kde sa stala, ale doslova v celej Európe. Mnoho ľudí po tejto tragédii zomrelo na choroby spôsobené radiáciou.

Od havárie v jadrovej elektrárni Černobyľ už uplynulo 33 rokov. Mesto Pripiať je stále neobývané a veci na nachádzajú na rovnakom mieste ako v čase, kedy ich tam jeho pôvodní obyvatelia nechali.

Mesto je v súčastnosti navštevované ako turistická atrakcia. V niektorých jeho častiach je však radiácia stále životu nebezpečná, preto sú nevyhnutné prístroje na jej meranie. Celý objekt neustále chránia vojaci, aby zabránili rabovaniu a ilegálnym návštevám nepovolaných.

Mesto Pripiať slúžilo ako predloha pre mnohé počítačové hry, ako napríklad Call of Duty 4 alebo S.T.A.L.K.E.R.

Prístup k informáciám týkajúcim sa nehody bol umožnený až v roku 1989.

Radiácia z reaktora, ktorá bola meraná pár dní po havárii, bola tak vysoká, že vtedajšie prístroje ju na niektorých miestach ani nedokázali namerať.

V súčasnosti je mesto stále neobývané. Pamiatkou na jeho minulosť zostali len schátrané budovy, ktoré desivo pripomínajú hrôzostrašnú udalosť, ktorá sa na tomto mieste stala.

Zdroj: neobychno | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov