Zaujímavosti

Krištof Kolumbus: Človek, ktorý až do smrti bol presvedčený, že sa doplavil do Ázie

Krištof Kolumbus: Človek, ktorý až do smrti bol presvedčený, že sa doplavil do Ázie

videní: 5.0K

Nadpis článku už evokuje, o kom si dnes prečítate. Kto šípil Krištofa Kolumba, šípil správne. Kolumbus nemal spoľahlivú mapu, opieral sa o zlé výpočty, a tak si myslel, že sa ocitol v Indii. Do konca svojho života si však myslel, že sa doplavil do Ázie. Umrel v biede a zabudnutí.

Nešťastník Kolumbus. 4-krát vyplával od španielskych brehov. Cieľ bol jasný: nájsť západnú cestu do bájnych ázijských krajín. Nanešťastie zažíval len útrapy či sklamania. Jeho strastiplná cesta prinášala snáď nekonečnú plavbu na rozbúrenom mori, sprevádzanú nesmiernymi horúčavami, hladom smädom a v neposlednom rade útokom domorodcov. Taktiež si odžil nie jednu vzburu vlastných námorníkov. Rozprávkové bohatstvo, po ktorom túžil, nie a nie nájsť. Ani zlato, ani korenie, ktoré bolo v tom čase ešte vzácnejšie.

Krištof Kolumbus až do konca života nevedel, že objavil nový kontinent. Jeho prvá plavba mala skončiť podľa jeho domnienky v Indii. Presne preto tu pomenoval domorodcov Indiánmi. Druhá plavba mala zase skončiť na brehoch Japonska, Mandžuska, Činy, dokonca na tých miestach, ktoré pred niekoľkými storočiami opísal veľký Marco Polo. Počas tretej výpravy bol zas presvedčený, že sa nachádza v predpolí Ázie. Na miestach, kde sa nachádza 7 777 ostrovov, ktoré – podľa jeho dohad – už predsa sám objavil.

Amerigo Vespucci, obchodník talianskeho pôvodu, sa v Seville spoznal s moreplavcami, medzi inými aj s Krištofom Kolumbom. Aj on sám sa vybral hľadať cestu do Ázie smerom na západ. Plavil sa však bez Kolumba. Niektoré údaje hovoria o roku 1496, niektoré o tri roky neskôr. Taktiež vyplával asi 4 razy. Domnieval sa, že spoznal nový svet, svet ešte väčší, ako doteraz poznáme.

Po návrate do domoviny Amerigo všade tvrdil, že objavil nový kontinent. List o tomto objave poslal aj do Florencie. Presne v tomto meste sa dostal do rúk nemeckému kartografovi menom Martin Waldseemueller. Ten na počesť objaviteľa označil nový kontinent názvom America. America sa mu pozdávala viac ako Amerigo. Na konci chcel mať samohlásku „a“, keďže aj ostatné kontinenty (Európa, Ázia, Afrika) ju tam mali. O niekoľko rokov však prišiel na to, že Vespuccimu naletel. Bolo však už neskoro. Názov America sa už ujal.

 

Zdroj: wiki | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov